Здавалося, що розмови про можливу відставку Кабінету Міністрів завершаться після представлення проміжного звіту про діяльність уряду та ротації деяких міністрів, однак цього поки що не сталося. «Зараз є певні проблеми, які потребують коментування, але також є безумовні досягнення та чіткий план реалізації завдань, які поставили Президент та Верховна Рада», — сказав напередодні звіту в парламенті прем’єр Олексій Гончарук, а вже 21 лютого, під час виступу перед народними депутатами, наголошував, що немає окремих досягнень уряду чи парламенту, а є спільні здобутки команди Президента Володимира Зеленського. «Більшість реформ, які ми проводимо, відбуваються в Україні вперше. Це стало можливим, тому що вперше в історії Президент, парламент та уряд працюють єдиною командою», — наголосив він. Водночас, якщо продовжувати цю думку, то відповідальність за прорахунки теж лежить на всій команді.

Представляючи проміжний звіт, прем’єр акцентував на тому, що починаючи з вересня минулого року, коли уряд фактично розпочав роботу, насамперед було проведено аудит держави. Зокрема, зроблено оцінку наявного населення та аудит державних кадастрів природніх ресурсів, починаючи з районного рівня запущено процес скорочення державного апарату, здійснено інвентаризацію соціальних об’єктів по країні. «Фактично ми маємо генеральний план країни», — сказав О. Гончарук, підкресливши, що уряд готовий продовжити трансформацію країни, зокрема, в освітній та медичній галузях.

Ще одна гучна заява прем’єра стосувалася подолання корупції на топ-рівні. «Загальний висновок, що на топ-рівні — в уряді, в парламенті, в Офісі Президента — корупції немає», — наголосив він та висловив переконання, що цей позитивний сигнал почули міжнародні партнери, свідченням чого є реальні цифри. «Рік тому Україна позичала у гривні під 20 відсотків, що вдвічі дорожче від нинішніх 9 відсотків», — сказав О. Гончарук, зауваживши, що це вже дозволило Національному банку знизити облікову ставку до 11 відсотків. «Подальше зниження облікової ставки з 11 до 7 відсотків уже в 2020 році означає дешевші кредити», — наголосив глава уряду.

Крім того, з 1 лютого уряд запустив програму «Доступні кредити 5-7-9%», яка дозволить її учасникам отримати до 1,5 мільйона гривень кредитних коштів під 5, 7 та 9 відсотків для створення або розширення власного бізнесу.

Для фінансування програми в бюджеті на 2020 рік передбачено 2 мільярди гривень. За лютий уже видано 97 кредитів на загальну суму 66 мільйонів гривень.

Разом з тим за оприлюдненими в лютому даними Держстату, у січні 2020 року порівняно з січнем минулого року промислове виробництво скоротилося на 5,1 відсотка (без коригування на ефект календарних днів, або на 4,7 відсотка із коригуванням). Це спонукало уряд до створення Координаційного центру з питань промисловості, який очолив сам Прем’єр-міністр. «Наша мета — посилення співпраці між представниками промисловості та органами державної влади задля уникнення кризових ситуацій у галузі та забезпечення зростання промислового виробництва і створення нових робочих місць», — зазначив О. Гончарук, презентуючи цю ініціативу. Однак поки що нічого не вказує на те, що у такий спосіб уряду вдасться відновити зростання промисловості.

Також у лютому Кабінет Міністрів створив Боргове агентство для ефективнішого управління державним та гарантованим державою боргом, запустив проект електронних акцизних марок для алкогольних і тютюнових виробів, запустив одночасні роботи на кількох сотнях соціальних об’єктів (школи, дитсадки, приймальні відділення лікарень, стадіони) за програмою Президента «Велике будівництво», анонсував початок виконання плану із будівництва та реконструкції у 2020 році 4 тисяч кілометрів доріг, створив Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, визначив основні напрями державної фінансової підтримки аграріїв у 2020 році, для чого в бюджеті передбачено 4 мільярди гривень, представив мобільний додаток «Дія», за допомогою якого уже можна оформити водійське посвідчення та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Попри ці та інші кроки уряду, оприлюднені в лютому результати соціологічних досліджень засвідчили дуже низьку довіру українців до Кабінету Міністрів та прем’єра. Не в останню чергу каталізатором недовіри до уряду стало запровадження двох «платіжок» за газ, а також той факт, що на практиці анонсованого зменшення вартості комунальних послуг не сталося.

Як наслідок, упродовж лютого почали точитися розмови не тільки про можливу ротацію міністрів, а й про те, що у відставку можуть відправити весь уряд на чолі з прем’єром. Тим паче що з Офісу Президента доходила інформація про співбесіди з потенційними кандидатами на посади в уряді. «Я справді з багатьма людьми зараз веду співбесіди. І з паном Тігіпком я теж зустрічався. Це правда», — прокоментував ці повідомлення сам В. Зеленський, коли в нього запитали, чи не планує він змінювати уряд.

Про зустріч із Сергієм Тігіпком розповів і сам Олексій Гончарук, зауваживши, що уряд справді потребує підсилення за деякими напрямами. «Нам справді потрібне підсилення радниками, можливо, на якусь посаду в уряді, людьми, які дуже добре розуміють, що таке промисловість. Тому спілкування у мене було дуже багато з різними людьми. Але більше коментувати нема чого», — сказав він, наголосивши, що жодних заяв про відставку не писав та з Президентом про це не говорив. Стосовно ротації міністрів, то прем’єр назвав це командною ініціативою, яка залежить від Президента та парламенту. Яким буде фінальне рішення, дізнаємося під час сьогоднішнього позачергового засідання Верховної Ради.

Зауважимо лише, що зараз парламент може змінювати окремих міністрів, а от для відставки Прем’єр-міністра, що тягне за собою відставку всього Кабінету Міністрів, потрібна його особиста заява, оскільки протягом року після схвалення програми діяльності уряду, тобто до 29 серпня 2020 року, Кабмін має річний імунітет.

Фото Сергія Ковальчука.