З цієї нагоди відбулася зустріч учасників Програми з представниками структурних підрозділів апарату Верховної Ради України та секретаріатів парламентських комітетів, де проходитимуть стажування молоді фахівці.

Керівник Управління кадрів апарату Верховної Ради України Тетяна Пажитнова у вітальному слові зауважила, що Програма стажування німецької молоді в українському парламенті реалізовується відповідно до Меморандуму про співпрацю між апаратом Верховної Ради України, Посольством Федеративної Республіки Німеччина в Україні та громадською організацією «Ліга інтернів».

Вона зазначила, що третій рік поспіль триває реалізація чудової ідеї стажування молодих фахівців з Німеччини у Верховній Раді. «Сподіваюся, що ваше стажування буде для вас корисним і практичним. Ви маєте можливість зануритися в роботу, в турборежим Верховної Ради України, в якому вона нині перебуває. Ви будете стажуватися в різних підрозділах апарату Верховної Ради України, зможете ознайомитися з роботою як секретаріатів комітетів парламенту, так і структурних підрозділів апарату Верховної Ради, зокрема в Інформаційному управлінні апарату. Ви зможете долучитися до роботи, яку здійснюють фахівці апарату», — сказала Тетяна Пажитнова, звертаючись до учасників Програми стажування, і побажала їм успіхів, щоб стажування було для них цікавим і запам’яталося надовго.

Керівник управління кадрів апарату Верховної Ради розповіла про подальшу роботу в рамках Меморандуму та висловила сподівання, що незабаром молоді фахівці апарату Верховної Ради матимуть змогу також пройти стажування й ознайомитися з роботою Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина.

Представник Посольства ФРН поінформувала, що коли чотири роки тому в Посольстві з’явилася ідея започаткувати стажування німецької молоді в Україні, ніхто не сподівався, що цей проект буде настільки послідовним, настільки масштабним і настільки тривалим. «Це був експеримент, успішність якого не може не радувати», — сказала представник Посольства і додала: «Тоді ми навіть не могли уявити, що стільки молодих людей виявлять інтерес до політичної ситуації в Україні і, незважаючи на мовний фактор, будуть готові інвестувати півроку свого життя в цей досвід». Вона висловила вдячність апарату Верховної Ради і зауважила, що для тих 12 молодих людей, які пройшли стажування в українському парламенті, Україна назавжди залишиться в їхньому серці.

Представники секретаріатів профільних парламентських комітетів, де проходитимуть стажування німецькі фахівці, розповіли про законотворчу роботу, яка триває в комітетах. Ішлося, зокрема, про ратифікаційні проекти, про роботу з імплементації українського законодавства до законодавства ЄС, про діяльність міжпарламентських делегацій Верховної Ради, а також про підготовку до проведення у Верховній Раді Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору. Вони запросили учасників Програми стажування долучитися до засідань комітетів з питань інтеграції України з Європейським Союзом, з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, а також з питань освіти, науки та інновацій.

У свою чергу учасники Програми стажування подякували апарату Верховної Ради за можливість отримати професійний досвід і знання у стінах українського парламенту — в центрі політичного життя України.

Перед початком стажування молоді люди з Німеччини поліпшили свої знання української мови завдяки двотижневому інтенсивному мовному курсу. Окрім стажування, вони також братимуть участь у програмі для українських інтернів, яка організовується ГО «Ліга інтернів» та передбачає низку культурних заходів, а також зустрічі у форматі дискусій з українськими політиками, журналістами і представниками громадянського суспільства.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.