На засіданні Комітету з питань молоді і спорту розглянули питання про реалізацію програми «Зшивання країни — проект мобільності молоді» на виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Збирайтесь у мандри!

Заступник міністра культури, молоді та спорту України Олексій Сівірін розповів про підготовку цього грандіозного проекту (на який, до речі, заплановано 500 млн державного фінансування).

Для кого програма? У ній візьмуть участь 70—100 тисяч українців віком від 14 до 21 року з усіх регіонів України, у тому числі й тимчасово окупованих територій. Планується створити 2600 груп по 20—25 учасників. Кожною групою опікуватиметься ментор, а неповнолітніми учасниками ще й супроводжуючий. Обміни молоддю організовуватимуть і координуватимуть 25—50 регіональних команд (вони ж забезпечать відбір менторів, супроводжуючих і власне юних мандрівників).

Як довго триватимуть подорожі? П’ять днів, не враховуючи дні приїзду і від’їзду учасників. Олексій Сівірін зазначив, що програма перебування в регіоні включатиме культурні компоненти, навчальну складову (розвиток громадянських компетентностей), взаємодію з місцевою молоддю, реалізацію спільних ініціатив.

Коли пакувати валізи? Підготовчий етап програми триватиме з січня по липень. За цей час мають розробити й ухвалити нормативно-правову базу, провести конкурси на відбір регіональних команд, менторів і супроводжуючих, сформувати групи, закупити все необхідне... Самі мандрівки заплановано на серпень-грудень. В останній місяць 2020 року підбиватимуть підсумки, а молодь представлятиме свої суспільно корисні проекти.

У чому особлива цінність і актуальність програми? Тільки вдумайтеся: 55% молоді від 14 до 29 років мріють... виїхати з України! Приблизно 54% підростаючого покоління не подорожувало рідною державою впродовж останніх трьох років. І тільки 3,4% залучено до дитячих та молодіжних організацій... Тож Програма мобільності молоді має розв’язати проблему ізольованості, пасивності та низької соціальної залученості молоді. Щоб вони усвідомили себе частиною українського суспільства, відчули відповідальність за своє майбутнє, навчилися критично мислити та реалізовувати власні проекти — створено Програму мобільності молоді!

Бракує інформації

Під час обговорення заступник голови комітету Василь Мокан наголосив, що ініціював розгляд цієї програми на засіданні комітету, оскільки в молодіжних та дитячих громадських організацій виникає багато запитань щодо неї через відсутність будь-якої офіційної інформації. А це призводить до появи різноманітних чуток та розповсюдження фейків...

На думку Василя Мокана, інформація про реалізацію програми має бути невідкладно розміщена на сайті Міністерства культури, молоді та спорту, щоб молодь України могла взяти в ній участь. Що ж до програми обмінів, то її слід зробити справді цікавою і корисною і для подорожуючих, і для місцевої молоді. А до створення регіональних команд і до спільних заходів із групами обміну варто залучити і всеукраїнські, і місцеві молодіжні та дитячі організації.

Нові можливості

Голова комітету Андрій Кожем’якін наголосив, що необхідно забезпечити істотне представництво у групах учасників із сільської місцевості. Це дуже важливо, щоб молоді мешканці села отримали можливість побачити життя інших регіонів: новий досвід стимулюватиме їх змінювати своє життя. З другого боку, сільські райони також мають приймати групи з інших регіонів, бо міській молоді теж корисно побачити особливості сільського життя.

Голова комітету підтримав пропозицію Василя Мокана щодо найширшого залучення до програми молодіжних та дитячих громадських організацій. На програму виділено величезні кошти, і вони мають бути використані, в тому числі і для розвитку організованого молодіжного та дитячого руху.

У рішенні комітет рекомендував Міністерству культури, молоді та спорту України розмістити інформаційну довідку про реалізацію програми «Зшивання країни — проект мобільності молоді» на сайті та врахувати пропозиції членів комітету.