З 28 лютого грецькі прикордонники за допомогою армії, поліції, жандармерії і загонів самооборони припинили загалом 32 423 спроби незаконного проникнення мігрантів на територію країни, заарештовано понад 230 осіб, які встигли перетнути турецько-грецький кордон без документів.

Біженці, які скупчилися з турецького боку спільного із Грецією кордону, повідомили журналістам, що турецька влада не тільки заявила про його відкриття, а й давали вказівку, як і де його можна перетнути. Наприклад, деякі турецькі телеканали показували на картах можливі маршрути переходу. За твердженням мігрантів, їх групами організовано доправляли в супроводі військових до кордону й постачали гранатами зі сльозогінним газом, димовими шашками, під прикриттям яких рекомендували проривати ланцюг грецьких прикордонників. Тим, кому не вдається перебратися через колючий дріт, порадили розбити намети в прикордонній зоні й чекати нагоди. Болгарські журналісти, які працюють по обидва боки кордону, у своїх репортажах показують наметові містечка, де біженці розмістилися з дітьми. Представники турецьких неурядових організацій підвозять продукти харчування, а також теплі речі й ковдри. Однак на всіх їх не вистачає, і через це виникають конфлікти. Але ніхто з мігрантів не залишає прикордонну зону. Бо йти їм більше нікуди.  До того ж турецька армія перепиняє дорогу назад углиб країни.

У середу офіційний представник грецького уряду Стеліос Пецас заявив, що Туреччина добре продумала й зараз здійснює масштабну операцію з переміщення тисяч мігрантів до грецьких кордонів. «Греція зазнає раптового і сильного тиску від переміщення мас населення до її східних кордонів на морі й на суші. Йдеться про добре організовану й скоординовану операцію, що заохочується ы керуються владою країни. Це підтверджується заявами президента Туреччини та інших посадовців про відкриття кордонів для потоків біженців», — проінформував Пецас.

Як заявив міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу, понад 130 тисяч біженців висловили бажання перебратися з Туреччини до країни ЄС. І їм надається сприяння в цьому. При цьому президент Туреччини Реджеп Ердоган у середу з трибуни парламенту заявив: «Ми закликаємо, зокрема, Грецію і всі країни Євросоюзу шанобливо ставитися до біженців на їхніх територіях, відповідно до Декларації прав людини». Турецька влада оголосила, що готується звернутися в Європейський суд із прав людини й висунути обвинувачення Греції за нетолерантне ставлення до мігрантів.

Учора Р. Ердоган вилетів до Москви на переговори з В. Путіним для врегулювання ситуації в сирійській провінції Ідліб.