Валерій Лунченко, Борис Приходько, Павло Бакунець.

Ранкове засідання 5 березня

Народні депутати продовжували розгляд поправок до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№ 2178-10).

Представниця фракції «Опозиційна платформа — За життя» Наталія Королевська уже традиційно закликала зупинити розгляд законопроекту та ухвалити рішення щодо винесення цього питання на всеукраїнський референдум.

Костянтин Бондарєв зазначив, що «Батьківщина» завжди була проти того, щоб землю перетворювали на товар. «Сьогодні справді є можливість зупинити розгляд цього законопроекту і розпочати все з чистого аркуша.

Давайте спочатку проведемо референдум, і якщо люди підтримають перетворення землі на товар, розроблятимемо новий законопроект про обіг земель та загалом про розвиток аграрного сектору», — закликав він.

Аналогічну пропозицію висловили й представники фракції «Батьківщина» Валентин Наливайченко та Володимир Кабаченко.

На думку Івана Чайківського (ДГ «За майбутнє»), з одного боку аграрний сектор чекає на закон про обіг земель, а з іншого — не підтримує запропоновану редакцію законопроекту. «Пропоную підтримати мою поправку, яка передбачає, що під час перехідного періоду, який діятиме до 1 січня 2023 року, набувати право власності на земельні ділянки можуть лише фізичні та юридичні особи, які займаються молочним тваринництвом», — сказав він.

Михайло Цимбалюк («Батьківщина») назвав позитивною новиною плановане відновлення Міністерства аграрної політики та закликав відкласти розгляд законопроекту, щоб уряд та майбутній аграрний міністр поінформували, якою ж буде його аграрна політика.

Сергій Тарута («Батьківщина») висловив думку, що закладена до законопроекту аграрна модель призведе до панування великих компаній, яким ані села, ані їхні мешканці будуть не потрібні.

Тарас Батенко (ДГ «За майбутнє») зауважив: оскільки поки що не відома позиція нового уряду щодо законопроекту про обіг земель, то варто відкласти розгляд поправок.

Сергій Соболєв («Батьківщина») звернув увагу, що законопроект дозволяє продаж земель сільськогосподарського призначення в анексованому Криму та на окупованому Донбасі. «Моя поправка забороняє укладати будь-які угоди щодо відчуження земель на цих територіях», — наголосив він.

Нестор Шуфрич («ОПЗЖ») зазначив, що законопроект про обіг земель потребує ґрунтовного обговорення не тільки в сесійній залі, але й під час референдуму.

Ірина Геращенко заявила, що фракція «Європейська солідарність» виступає категорично проти ухвалення законопроекту в запропонованій редакції, оскільки це буде афера сторіччя.