Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, міністр оборони України Андрій Таран, міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут 

Позачергове засідання 4 березня

Верховна Рада призначила Дениса Шмигаля на посаду Прем’єр-міністра України. «За» відповідну постанову проголосував 291 народний депутат: «Слуга народу» — 242, «Опозиційна платформа — За життя» — 0, «Європейська солідарність» — 0, «Батьківщина» — 0, «За майбутнє» — 18, «Голос» — 0, «Довіра» — 17, позафракційні — 14.

Представляв кандидатуру нового прем’єра особисто Президент Володимир Зеленський. «Я дійсно вважаю, що попередній уряд робив усе можливе, але сьогодні українцям потрібен уряд, який зробить неможливе.

Сподіваюсь, що саме таким і буде наступний Кабінет Міністрів України», — сказав глава держави у своїй короткій промові.

Новий глава уряду, своєю чергою, наголосив: «Посада Прем’єр-міністра України — це не просто честь, це величезна відповідальність. Є різні причини, чому я сьогодні знаходжусь за цією трибуною — це економічне падіння, це ризики бюджетної кризи, це стан промисловості, медицини, соціального захисту населення тощо. Можна довго перераховувати причини падіння, шукати крайніх, але сьогодні у нас немає часу на запитання: хто винен?

Маємо відповісти на питання: що робити?».

Серед викликів, за вирішення яких потрібно братись негайно, Д. Шмигаль назвав: недопущення економічної та бюджетної кризи. 

Водночас урядовець запевнив, що ті реформи і проекти, які вже почали реалізовуватися, будуть збережені й продовжені. Йдеться, зокрема, про децентралізацію, про програму «Велике будівництво».

«Також обов’язок Кабінету Міністрів — найближчим часом презентувати країні стратегію та перспективи економічного розвитку на майбутні роки», — наголосив він, назвавши найголовнішим пріоритетом — зміцнення національної безпеки та оборони, завершення війни на Донбасі та повернення анексованого Криму.

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, зауваживши, що успіх багатьох міжнародних урядів свідчить про те, що в ньому має бути щонайменша паритетна представленість 50 на 50 жінок і чоловіків, поцікавилась, яким буде баланс присутності чоловіків і жінок у майбутньому Кабміні. Д. Шмигаль відповів дещо завуальовано: «Ми в першу чергу підходили до формування уряду і команди міністрів з точки зору професійності, досвіду і відношення, і відповідальності. Але... питання гендеру надзвичайно важливе, глибоко його розумію, і коли буду презентувати уряд, прокоментую додатково».

Після позитивного голосування за нового прем’єра було оголошено невелику перерву, після якої із заявою від двох фракцій виступив Сергій Рахманін, який наголосив: «Нагадаю, що відповідно до Конституції, чинного законодавства і Регламенту кандидат у Прем’єр-міністри не просто мав зустрітись із фракціями, він повинен був надати можливість ознайомитися з кандидатами на посади міністрів, щоб народні депутати могли поставити їм запитання», і зауважив, що фракції «Голос» та «Європейська солідарність» наполягають на поіменному голосуванні за кожного кандидата в міністри.

«У цьому складі уряду є поєднання молодості і досвіду, є поєднання амбіцій, професіоналізму і наполегливості, енергії і втілення змін, необхідних для цього на сьогоднішній день. Це уряд, який не ховатиметься у Фейсбуці, а буде виходити до людей і вирішувати їх проблеми», — сказав з парламентської трибуни, представляючи підлеглих, Денис Шмигаль, додавши, що пріоритет уряду — добробут громадян. (Постанови про призначення членів уряду друкуються в газеті). Водночас прем’єр повідомив, що в уряді залишається чотири вакансії, крім того, планується розширити два напрями.

Співголова фракції «ЄС» Артур Герасимов зауважив, що відповідальність за помилки попереднього уряду і монобільшості в парламенті несе особисто Президент і так само він нестиме її за новий уряд.

Тарас Батенко (група «За майбутнє») сказав: «Депутатська група «За майбутнє» підтримує позицію Прем’єр-міністра України голосувати пакетом. Ми в одному човні, і цей човен пробив дно. Давайте не топити українську державу і економіку України. Давайте створимо уряд національного порятунку, і кожен візьме частку своєї відповідальності».

Олександра Устінова («Голос») в оточенні колег заявила, що під виглядом нових урядовців депутатам пропонують проголосувати за добре відомих людей, які вже працювали в уряді, зокрема, й часів Януковича. «Тому я хочу сказати одне, фракція «Голос» не підтримуватиме цей цирк і формування уряду Януковича», — констатувала народний депутат, після чого фракція покинула сесійну залу.

Дмитро Наталуха («СН»), звертаючись до урядовців, сказав: «Ми хотіли би, щоб у майбутньому уряд займався не лише людиноцентризмом, а насамперед україноцентризмом. Щоб Україна і українці стали тим об’єктом, які є кінцевими бенефіціарами всіх ваших дій і всіх ваших реформ. І ми віримо, що ви здатні це зробити».

Вадим Івченко («Батьківщина»), акцентувавши увагу на прорахунках попереднього уряду, наголосив: «Бюджет у прискореному режимі йде в прірву. Хаос і безлад у державному керуванні». І найперше, що має зробити уряд, на його думку, — це кардинально змінити курс. Зокрема, розібратися в правилах продажу землі.

Юрій Бойко («ОПЗЖ») зауважив, що ОПЗЖ не голосуватиме за Кабмін, і, скориставшись присутністю Президента, наголосив, що закон про ринок землі потрібно відкликати, суттєво доопрацювати в інтересах українських фермерів, а ухвалювати лише після референдуму.

На думку Павла Бакунця («Довіра»), новий уряд має зосередитись на питаннях розвитку економіки, промисловості, на гідному соціальному забезпеченні наших громадян і на обороні нашої держави. 

Врешті, пакетне голосування за новий склад уряду отримало 277 голосів підтримки: «Слуга народу» — 228, «Опозиційна платформа — За життя» — 0, «Європейська солідарність» — 0, «Батьківщина» — 0, «За майбутнє» — 18, «Голос» — 0, «Довіра» — 17, позафракційні — 14.

Окремо народні депутати проголосували за призначення Андрія Тарана міністром оборони України (285 «за»), за призначення Дмитра Кулеби міністром закордонних справ («за» — 288) та звільнили попередній склад уряду, підтримавши 336 голосами відповідну постанову. Після чого новообраний Прем’єр-міністр зачитав присягу, а члени його уряду підписали її текст.

У рамках другого питання порядку денного: «Про діяльність Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Державного бюро розслідувань, Національного антикорупційного бюро, Офісу Генерального прокурора у сфері подолання корупції в Україні і зміцнення правопорядку», народні депутати заслухали звіт керівників цих органів.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, підсилюючи свій виступ статистичними цифрами, доповів про зменшення кількості умисних убивств на 5 відсотків, розбоїв — на 15, грабежів — на 18, крадіжок — на 16, автоугонів — на 17 відсотків. Крім того, за минулий рік було знешкоджено 275 організованих злочинних груп. Виявлено майже 2 тисячі кримінальних правопорушень у сфері кібербезпеки. Оголошено про підозру 536 кіберзлочинам.

Ліквідовано 40 міжнародних каналів надходжень в Україну наркозасобів.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов, у свою чергу, зауважив: «Стратегічні орієнтири оновленої Служби безпеки чітко визначені — це сучасна і ефективна служба, яка здатна нейтралізувати у своєму зародку будь-яку загрозу. Вірю, що в цьому нам допоможе новий Закон про Службу безпеки України, який, сподіваюся, днями з’явиться у Верховній Раді».

Він повідомив також, що за лінією контррозвідки було розпочато 114 проваджень, 40 осіб у цих справах уже отримали судові вироки за статтями: державна зрада, шпигунство та інше. Крім того, у сфері військово-технічного співробітництва викрито корупційну схему, через яку хотіли розікрасти понад 700 мільйонів доларів США та було попереджено привласнення майна майже на півтора мільярда гривень у сфері оборонного замовлення.

Щодо боротьби з корупцією, то за поданням СБУ 225 службових осіб отримали повідомлення про підозру в здійсненні корупційних злочинів, 83 чиновники звільнені з посад, до різних строків засуджено 80 осіб. «Весна прийшла, шановні депутати. Саджаємо і будемо саджати», — сказав він, додавши, що нещодавно в рамках операції Служби безпеки, яка проводилась спільно з нашими партнерами, в Болгарії було затримано пана Левіна.

«Упевнений, коли Левін приїде в Україну, ми швидко прискоримо розгляд справи щодо вбивства Катерини Гандзюк», — сказав І. Баканов.

В. о. директора Державного бюро розслідувань Ірина Венедіктова заявила, що після свого призначення виявила низку проблем ДБР: кадрова неукомплектованість, відсутність внутрішніх нормативно-правових документів, що регламентують діяльність, заблокована робота Ради громадського контролю, неналежне матеріально-технічне забезпечення, відсутність дієвої взаємодії з іншими правоохоронними органами і насамперед з Офісом Генерального прокурора.

Сам Генеральний прокурор Руслан Рябошапка, відкидаючи звинувачення, зауважив, що в рамках реформи Генпрокуратури з неї було прибрано прокурорів, які «зливали, продавали і купували справи».
ГПУ, за його словами, не має жодного стосунку до топ-посадок. А щодо корупції середнього рівня та нижче середнього, то за шість місяців до суду було передано 766 проваджень, в яких фігурують 880 осіб, і 250 корупціонерів таки отримали свій вирок.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник зауважив, що з травня по кримінальних провадженнях, які розслідуються детективами Антикорупційного бюро, оголошено 148 підозр високопосадовцям. І це відбулось, в тому числі, завдяки позиції Генерального прокурора. «На сьогодні 700 високопосадовців уже притягнуті до відповідальності, з них майже 500 перебувають на лаві підсудних», — наголосив А. Ситник.

Ухвалення будь-яких рішень за підсумками розгляду цього питання не було передбачено, тож, подякувавши Президенту, депутати розглянули чотири законопроекти.
Верховна Рада підтримала за основу та в цілому (289 «за») проект закону «Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2020 році для участі у багатонаціональних навчаннях» (№ 3003).

Проект закону «Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про національну безпеку України» щодо набрання чинності положеннями стосовно Головнокомандувача Збройних Сил України, Генерального штабу Збройних Сил України, видів і окремих родів військ (сил) (№ 3015), «за» — 292.

Ратифікувала Рамковий договір між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки посилення морської безпеки та охорони України (№ 0025), «за» — 261.

У другому читанні та в цілому ухвалили також проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції» (№ 2500), «за» — 280.