Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, народний депутат України Тетяна Плачкова, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Болгарія в Україні Костадін Коджабашев (у центрі справа наліво).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут 

З нагоди Національного свята Республіки Болгарія — Дня звільнення країни від османського рабства — в парламенті пройшов День Болгарії, а в кулуарах за сприяння Посольства Республіки Болгарія в Україні та групи міжпарламентських зв’язків з Республікою Болгарія відкрилася виставка «Із України з любов’ю до прабатьківщини — Болгарії».

На експозиції представлено експонати Болградського історико-етнографічного музею, етнографічного музею Криничненської загальноосвітньої школи Болградського району Одещини, а також предмети болгарського побуту кінця XIX та початку ХХ століття, текстиль, кераміка, національні костюми, прикраси, історичні світлини та картини, що відображають культуру і традиції болгарського народу.

Організатор заходу — народний депутат України Тетяна Плачкова, етнічна болгарка, розповіла, що березень — місяць, який має велике значення для болгар. У Болгарії є давня традиція: 1 березня, на честь приходу весни, вішати на руки і одяг мартинички — червоно-білі маленькі кульки з тканини або з ниток, які символізують гарне здоров’я і щастя. Учасники заходу запропонували народним депутатам одягнути на руку мартиниці.

Тетяна Плачкова повідомила, що 3 березня у Верховній Раді створено депутатську групу з міжпарламентських зв’язків із Болгарією, співголовою якої вона є.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков висловив сподівання на плідну роботу депутатської групи дружби, а також на міжпарламентські відносини між Україною та Болгарією. «Верховна Рада відкрита до співпраці, до спільних проектів, культурних заходів — для спільного досягнення успіхів, для обміну досвідом, для захисту територіальної цілісності, національних інтересів і спільного руху в майбутнє», — сказав він.

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Болгарія в Україні Костадін Коджабашев переконаний, що виставка в українському парламенті дасть змогу краще ознайомитися з культурою болгарського народу, адже в Україні проживає численна болгарська община. Він розповів, що болгарська мартиниця включена до всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

«Честіта Баба Марта» — вітають одне одного люди в Болгарії, Румунії, Молдові та Україні, де мешкають представники цих народів. Це привітання, за давніми традиціями, прискорить прихід весни і принесе в родини та домівки здоров’я і щастя.

У виконанні Народного фольклорного ансамблю болгарської музики та пісні «Криничанка» (Болградський район Одеської області) пролунали національні болгарські пісні.

Довідково

В Україні проживають понад 204 тисячі болгар, із них 87 відсотків в Одеській та Запорізькій областях. Найбільш компактним місцем проживання болгарського населення є Одещина, де мешкають 74 відсотки всіх українських болгар. У Буджаку (на півдні Одеської області) болгари є другою за чисельністю національністю (20,9 відсотка) після українців (40,2).