Під час зустрічі Голови Верховної Ради України із Президентом Швейцарської Конфедерації Симонеттою Зоммаругою. Дмитро Разумков привітав пані Зоммаругу з обранням та висловив сподівання на поглиблення співпраці України та Швейцарії у майбутньому.

Глава українського парламенту зустрівся з Головою Національної Ради Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації пані Ізабель Море та її заступницею Ірен Келін. Під час зустрічі сторони обговорили можливості розширення українсько-швейцарського співробітництва. «Мені дуже приємно, що саме наша делегація є першою іноземною для Федеральних Зборів нового скликання. Хочу побажати вам успіхів у подальшій роботі й запевнити, що Україна та Верховна Рада готові всіляко співпрацювати зі Швейцарією задля розвитку двосторонніх відносин», — зазначив Голова Верховної Ради.

Дмитро Разумков повідомив, що у Верховній Раді України вже сформовано депутатську групу з питань міжпарламентських зв’язків із Швейцарією. «Важливо, що розпочалась активна взаємодія і на рівні посольств, і на рівні парламентських груп дружби. Ми маємо багато перспективних напрямів для спільної роботи, зокрема, у сфері імплементації реформ», — зауважив Дмитро Разумков.

Голова Верховної Ради також висловив вдячність Швейцарії за ефективну економічну співпрацю, яка є між державами. «Ви є локомотивом залучення інвестицій в Україну. Ми раді, що Швейцарія входить до п’ятірки найбільших наших країн-інвесторів, і сподіваємося, що дружні парламентські відносини посилять економічні, і, як наслідок, збільшать обсяг інвестицій», — підкреслив Дмитро Разумков.

Також під час зустрічі було обговорено питання щодо забезпечення прав людини на окупованих територіях, шляхи врегулювання збройного конфлікту на Донбасі та повернення анексованого Криму, надання підтримки з боку Швейцарії на міжнародних майданчиках, а також можливості вивчення швейцарського досвіду прямої демократії.

Окрім того, Голова Верховної Ради подякував пані Море та пані Келін за готовність продовжувати й розширювати міжпарламентські відносини та запросив представників парламенту Швейцарії відвідати Україну.

Також Голова Верховної Ради відвідав засідання Національної Ради й Ради Кантонів Федеральних Зборів Швейцарської Конфедерації.

Дмитро Разумков ознайомився з проектами допомоги Україні. Зокрема, представники Державного секретаріату розвитку та співробітництва (DEZA) презентували проекти швейцарської гуманітарної допомоги для східної України у сфері водопостачання та охорони здоров’я.

Глава парламенту висловив вдячність Швейцарії за надану допомогу та підтримку. «Сьогодні людям, що мешкають на тимчасово окупованих територіях або на територіях у безпосередній близькості до лінії розмежування, важлива будь-яка допомога. Із початком війни з’явилася проблема із медичними закладами, адже багато з них було знищено або пошкоджено. Окрім того, ми бачимо зростання кількості хвороб, і дуже важливо виявляти ці проблеми на початкових стадіях, щоб можна було врятувати людей», — наголосив Голова Верховної Ради.

За його словами, не менш серйозним залишається і питання щодо водопостачання. «Ми високо цінуємо багаторічну гуманітарну та технічну допомогу Швейцарії і сподіваємось на її продовження», — зазначив Дмитро Разумков.

Також у рамках зустрічі сторони обговорили пріоритетні напрями співпраці в майбутньому.

У Швейцарії відбулася і зустріч Голови Верховної Ради України із Президентом Швейцарської Конфедерації Симонеттою Зоммаругою. Дмитро Разумков привітав пані Зоммаругу з обранням та висловив сподівання на поглиблення співпраці України та Швейцарії у майбутньому.

«Взаємодія уряду Швейцарії та парламенту України є важливою складовою ефективності двосторонніх відносин. Ми вдячні за підтримку реформ в Україні й сподіваємось на подальше посилення взаємодії наших держав», — зазначив Дмитро Разумков.

Зокрема, серед напрямів, за якими Україна може залучати швейцарський досвід, глава парламенту назвав реформу децентралізації та норми прямої демократії. «У Швейцарії успішно працює практика, коли народ є суб’єктом законодавчої ініціативи. Україна також робить перші кроки. Вже розроблено законопроекти, якими мають бути розширені форми прямої демократії: закріплено механізми загальнонаціонального та місцевих референдумів, народного вето, відкликання депутата. Сподіваюсь, найближчим часом ми зможемо їх розглянути», — зауважив Дмитро Разумков.

Голова Верховної Ради підкреслив, що реформи, які впроваджуються в Україні, спрямовані на створення сприятливих рамкових умов для інвесторів. «Ми раді, що Швейцарія є одним із найбільших іноземних країн-інвесторів в Україну, і сподіваємося, що така тенденція зберігатиметься й надалі», — зазначив він.

Окрім того, Дмитро Разумков подякував Президенту за технічну та гуманітарну підтримку, яку Швейцарія надає Україні. «Ми сподіваємось, що в майбутньому така допомога буде розширена. Це одне з ключових питань, адже Швейцарія — єдина країна, яка надає допомогу як громадянам, що живуть на лінії зіткнення, так і тим, хто вимушено залишається за нею», — підкреслив Голова Верховної Ради.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.