Руслан Стефанчук, Перший заступник голови Верховної Ради України, Андрій Клочко, голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Аліна Загоруйко, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

У парламенті за участі Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука відбулась дискусія: «Реформування законодавства, що регулює місцеві вибори».

«Тема, через яку ми зібралися, напрочуд актуальна, і не лише в межах нашої держави. Вона, як жодна інша, спрямована на реалізацію найважливішого принципу, який регламентовано статтею 5 Конституції, що народ є єдиним джерелом влади в державі. Ця влада визначається як на загальнодержавному рівні, так і на місцевому, і реалізується у формі і безпосередньої, і представницької демократії», — наголосив Руслан Стефанчук.

У цьому контексті він зауважив, що минулого тижня робоча група, створена у Верховній Раді для напрацювання законодавства про народовладдя, завершила перший етап своєї діяльності. Результатом цього стала підготовка проекту закону «Про всеукраїнський референдум», який нині розміщено на сайті Верховної Ради для відкритого обговорення. «Це зроблено з однією метою: щоб 18 березня ми зібралися на круглий стіл і обговорили ті питання, які можуть виникнути, зокрема, чи всі механізми, які ми пропонуємо, є життєздатні і досягнуть задекларованої мети», — сказав Р. Стефанчук, додавши, що це лише перший крок. «Я глибоко переконаний, що концепція про чотири великі блоки повинна також бути обговорена в межах вашого круглого столу», — наголосив він, маючи на увазі напрацювання робочої групи.

Власне, перший блок — це питання всеукраїнського референдуму. «Цей етап, — додав політик, — на 90 відсотків завершений, і після обговорення відповідний законопроект буде внесено до парламенту».

Другий — питання місцевих референдумів, і це корелюється з тематикою нинішнього заходу.

Третій — питання формування порядку денного від громадянського суспільства для влади, яким чином це має відбуватись: електронні петиції тощо.

Четвертий — це система відкликань. «На рівні формування місцевої влади це буде мегаважливо, бо під систему відкликань підпадають не лише суб’єкти, а й об’єкти, тобто рішення, які приймаються відповідними органами влади. Ми говоримо про так зване всеукраїнське чи місцеве вето на будь-яке рішення влади, — зауважив політик.

«Хотів би, щоб пропозиції, які ви напрацюєте, лягли в основу тих перетворень, які ми прагнемо зробити для держави. Від свого імені хочу запевнити: будь-яка здорова думка, народжена в результаті цієї дискусії, буде підтримана, обговорена і, я переконаний, внесена на розгляд Верховної Ради», — констатував Руслан Стефанчук.

Щодо власне реформування законодавства про місцеві вибори, то це питання, на думку учасників зібрання, не просто актуальне, воно вже перезріло. Як зауважив голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Клочко, положення Виборчого кодексу потребують істотного доопрацювання. Водночас, за словами першого заступника голови фракції «Слуга народу» Олександра Корнієнка, є світова практика не змінювати правила гри на виборах за півроку до їх проведення.

До того ж ці перегони відбуватимуться паралельно із завершенням децентралізації і за новим адміністративно-територіальним устроєм. «Тож роль місцевих рад стане безпрецедентно великою, виходячи з обсягу наданих їм повноважень. Тому наше завдання — не лише вдосконалити Виборчий кодекс загалом, а насамперед розділ про місцеві вибори, адже саме місцеве самоврядування визначатиме подальший вектор розвитку громад», — відзначила народний депутат Аліна Загоруйко.

Щоправда, внести оперативно зміни до Виборчого кодексу, з огляду на те, що парламент увійшов у розгляд земельного питання, навряд чи вдасться, визнав Олександр Корнієнко.

«Ми не розуміємо, чи вийде у нас взагалі попрацювати з Виборчим кодексом на рівні концептуальних змін, чи ми просто внесемо технічні поправки, які дадуть змогу провести вибори. Бо в чинній редакції кодексу є речі, які унеможливлюють виборчий процес. На технічному рівні ми точно щось зробимо, навіть якщо це буде зроблено пізніше, ніж за півроку до перегонів. Щодо більш глобальних змін, то їх потрібно обговорювати, і дуже добре що є ця дискусія», — сказав він.

До слова, участь у дискусії взяли представники законодавчої, виконавчої гілок влади, міжнародні та вітчизняні експерти в галузі виборчого права, представники асоціацій місцевих органів влади тощо. Сама дискусія була розділена на чотири панелі: «Забезпечення належного представництва територіальних громад на місцевих виборах та принципи визначення кількісного складу місцевих рад»; «Особливості висування кандидатів на місцевих виборах відповідно до Виборчого кодексу України»; «Грошова застава для кандидатів на місцевих виборах: інструмент запобігання політичній корупції чи обмеження виборчих прав». Четверта панель була покликана окреслити коло питань для наступних заходів.