Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк (на знімку ліворуч) провела зустріч із делегацією Комітету з питань оборони палати депутатів Парламенту Чеської Республіки на чолі з головою комітету Яною Черноховою (на знімку праворуч).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Під час зустрічі сторони відзначили важливість співпраці в усіх міжнародних структурах, зокрема ПАРЄ, ОБСЄ та НАТО, в міжпарламентській і оборонній сферах, а також у сфері безпеки. О. Кондратюк подякувала Яні Черноховій за рішення чеського уряду прийняти на лікування поранених українських військових у своїх лікарнях. І висловила сподівання, що відповідна угода між оборонними відомствами двох країн буде підписана найближчим часом. Заступник глави парламенту підкреслила, що новий український уряд продовжуватиме активний розвиток двосторонніх відносин з Чеською Республікою. На її переконання, завдяки скоординованим зусиллям всієї міжнародної спільноти, включаючи Чеську Республіку, вдасться уникнути подальшого загострення на сході та подолати наслідки військової агресії Росії проти України і всієї міжнародної системи безпеки.

«Ми цінуємо жорсткі санкції, введені ЄС проти Росії. Сувора заборона на військово-технічне співробітництво з Кремлем усіх країн—членів Євросоюзу повинна залишатися невід’ємною частиною санкцій», — підкреслила О. Кондратюк. У цьому контексті вона акцентувала увагу на заяві Президента Чеської Республіки Мілоша Земана в інтерв’ю словацькій газеті «Правда» щодо скасування санкцій проти Російської Федерації. Олена Кондратюк зазначила, що це питання є принциповим для нашої країни, адже щодня Україна не лише захищає себе, а й стоїть на сторожі європейських цінностей. «Для нас підтримка на міжнародному рівні кожної європейської країни є дуже важливою», — підкреслила політик. Вона також зауважила, що такі заяви системного характеру є недружніми до України та шкодять розвиткові співробітництва між державами.

О. Кондратюк наголосила на важливості контактів на рівні парламентських комітетів. «Переконана, що в цій сфері обидві сторони мають значне поле для співпраці й обміну досвідом», — підкреслила вона. Окремо зупинилася на проблемі епідемії коронавірусу і наголосила на необхідності взаємодії Чехії та України у зв’язку з цією проблемою. «Важливо здійснювати обмін інформацією та консолідувати зусилля фахівців у сфері охорони здоров’я для протидії активному поширенню небезпечного вірусу COVID-19», — впевнена заступник глави парламенту.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.