У виставковій залі спеціалізованої художньої школи-інтернату І—ІІІ ступенів «Колегіум мистецтв у Опішні» на Полтавщині відкрили експозицію старовинних вишитих картин «Україна вишивана» з приватної колекції педагога-організатора закладу Нелі Немерюк. А вишивали їх мама та бабуся Нелі Григорівни.

Свого часу ці жінки творили ті скарби народного мистецтва не для виставок, а для домашнього вжитку, ними прикрашали хати. У свої творіння вишивальниці вкладали душу і серце. Тепер представлені в експозиції 42 полотнища не лише милують око — вони наповнюють будівлю спеціалізованого художнього закладу, в якому навчаються діти, особливою атмосферою краси та гармонії, домашнього затишку й тепла.

Тим паче, що надала їх для огляду не професійна колекціонерка — продовжувачка роду, якій картини дісталися у спадок. А саме в таких рукотворах здавна кодувалися традиції роду й народу та, власне, передавався від покоління до покоління генетичний код нації. Тож зовсім не дивно, що в Україні раніше вишиванням займалися майже всі жінки й дівчата, долучалися до цієї справи навіть чоловіки. Про це на виставці нагадав відомий опішнянський вишивальник, заслужений майстер народної творчості України Григорій Гринь.