Тільки за попередній тиждень ці хвороби уразили майже вісім тисяч осіб. За тиждень кількість тих, хто захворів, зросла майже на три сотні.

При цьому епідеміологи зазначають, що серед пацієнтів кількість дорослих зменшується, натомість дітей — зростає. Через важкий перебіг хвороби майже чотириста пацієнтів довелося відправити до лікарні. На відміну від коронавірусу грип «боїться» вакцин, тому лікарі радять не нехтувати процедурою вакцинації навіть тепер.

Водночас в області продовжують вживати заходів із протидії розповсюдженню COVID-19. Як повідомили під час позачергового засідання обласної комісії з ТЕБ та НС, яке відбулося в ОДА, розроблено алгоритми, як мають діяти різні служби у разі виявлення небезпечної хвороби. В обласному лабораторному центрі МОЗ України закуплено засобів захисту на 200 тисяч гривень. У разі необхідності для цього додатково припасли ще 300 тисяч.

У департаменті охорони здоров’я прозвітували про те, що за необхідності в лікарнях може бути використано до шестисот ліжок. Причому цю кількість можна збільшити ще наполовину. Але при цьому із засобами захисту можуть виникнути проблеми, на їх придбання потрібні додаткові кошти.

Про готовність долучитися до протиепідемічних заходів заявили надзвичайники та працівники Держпродспоживслужби. Щоб перевірити, як розроблені алгоритми працюватимуть на практиці, голова ОДА Дмитро Габінет хоче провести навчання, до яких долучаться різні служби.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.

Тим часом

Директор департаменту освіти і науки Одеської міськради Олена Буйневич повідомила, що в Одесі закрито 143 класи в школах і шість груп у дитсадках, і при цьому є тисячі класів, де відсутні дві-три діти.

Директорам навчальних і дошкільних закладів доручили стежити за дотриманням режиму провітрювання, кварцування медпунктів. З дітьми проводять бесіди про профілактичні заходи.

Школи закриваються на карантин масово за рекомендацією Держпродспоживслужби за істотного перевищення епідпорогу. Педагоги, директори шкіл закривають класи, якщо в них хворіють на ГРВІ 20 відсотків дітей, і всю школу, якщо хворіє понад 20 відсотків учнів усієї школи.    

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеса.