МОН розробляє нове положення про атестацію педагогів. Документ врегулює проблему присвоєння кваліфікаційної категорії вчителям — учасникам добровільної сертифікації. Адже обіцяні бонуси у вигляді 20-відсоткових доплат до посадового окладу та встановлення наступної кваліфікаційної категорії отримали не всі.

На прохання «Голосу України» ситуацію прокоментували у Державній службі якості освіти. «Ми спілкуємося з експертами й учасниками сертифікації, зокрема і через соцмережі. Питання виплати коштів час від часу виникають, але їх небагато. Більше питань виникає з присвоєнням наступної кваліфікаційної категорії, — розповів директор департаменту акредитації та моніторингу Державної служби якості освіти Іван Юрійчук. — Ці нюанси буде врегульовано в оновленому положенні про атестацію педагогічних працівників, яке нині розробляють у МОН (цей процес уже на фінальній стадії). Терміни атестації будуть розраховані так, щоб вона починалася після того, як завершиться сертифікація. Нині вчителям не надають наступну кваліфікаційну категорію, тому що немає відповідного механізму. У нас є чинне положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене ще у 2010 році. Там не згадується про сертифікацію взагалі і про сертифікацію як одну з підстав для позачергової атестації, тому керівники атестаційних комісій не знають, як це зробити правильно, дотримуючись відповідної процедури».

Встановлення наступної кваліфікаційної категорії передбачає збільшення зарплати. У бюджеті ці кошти закладено, кажуть у ДСЯО. «Насправді на доплати, пов’язані із сертифікацією, грошей треба не так багато. Міністерство робило відповідні розрахунки та передбачило ці кошти в освітній субвенції. Доплати вчителям за сертифікацію — це кілька мільйонів гривень на всю країну. Попри наявність кількох листів МОН з роз’ясненнями, нині керівники атестаційних комісій обережно підходять до цього питання. Проте проблема поступово розв’язується. Затвердження нового положення про атестацію остаточно врегулює це питання», — запевняє Іван Юрійчук.

Нагадаємо, що пілотна сертифікація вчителів початкових класів в Україні триває два роки поспіль. Вона покликана виявляти та стимулювати педагогічних працівників з високим рівнем професійної майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню.

Сертифікація передбачає зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника і відбувається в три етапи. Перший — це так зване ЗНО для вчителів, яке проводить Український центр оцінювання якості освіти. У цьому сезоні в ньому взяли участь 1552 педагоги — майже вдвічі більше, ніж торік.

Незалежне тестування учасників добровільної сертифікації педагогів відбулося 29 лютого. Тест містив 100 завдань, які треба було виконати за 180 хвилин. Оцінки буде опубліковано не пізніш як 16 березня в особистих кабінетах учасників сертифікації на сайті УЦОЯО.

На відміну від минулого року, вчителів, які не наберуть мінімально необхідної кількості балів, до наступного етапу сертифікації не допустять. Водночас в УЦОЯО нагадують, що сертифікація є добровільною і педагог може відмовитися від участі у ній на будь-якому етапі.

Після тестування вчителям доведеться пройти етапи самооцінювання педагогічної майстерності та вивчення практичного досвіду їхньої роботи. Цим опікуватимуться фахівці Державної служби якості освіти.

У майбутньому сертифікація може замінити атестацію педагогічних працівників, а нині вони існують паралельно. Позитивні результати сертифікації зараховуються як проходження чергової чи позачергової атестації вчителів, а негативні не впливають на цей процес.

Але найприємніше те, що починаючи з 1 січня 2020 року всі вчителі, які торік успішно пройшли пілотну сертифікацію, мають отримувати 20-відсоткову надбавку до зарплати. Проте і тут не обійшлося без ложки дьогтю. Як повідомляв «Голос України», у деяких регіонах вчителі у січні її не побачили. Місцева влада очікувала на відповідну постанову Кабміну і посилалася на зупинення дії постанови уряду від 10 липня 2019 року № 822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки». В управліннях та департаментах освіти пояснювали, що без нового урядового документа такі виплати вважатимуться порушенням Бюджетного кодексу. Натомість МОН наголошувало, що місцева влада не має права відмовляти у нарахуванні доплат за сертифікацію, адже вони встановлені безпосередньо Законом «Про освіту», тобто нормами прямої дії.

Істина була десь посередині, бо міністерство все-таки ініціювало появу окремого профільного документа. Пізніше було оприлюднено постанову уряду від 19.02.2020 р. № 113 «Про встановлення доплати педагогічним працівникам за успішне проходження сертифікації», яка набула чинності лише 26 лютого. Відповідно до неї вчителям, які успішно пройшли сертифікацію, встановлюється щомісячна доплата в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) пропорційно до обсягу педагогічного навантаження, що виконується працівником на цій посаді протягом строку дії сертифіката. Для вчителів початкових класів закладів загальної середньої освіти, які успішно пройшли сертифікацію у 2019 році, сертифікат діятиме три роки — з 1 січня 2020-го до 31 грудня 2022-го.

Із затвердженням нового положення про атестацію педагогічних працівників проблему буде розв’язано остаточно.