Її анонсували давно, тому захід викликав неабиякий інтерес не тільки преси...

У своєму вступному слові радник Секретаря РНБО Сергій Сівохо, який є автором ідеї цього проекту, пояснив, що платформа — це центр, який об’єднує урядові й громадські ініціативи довкола ідеї національної єдності й розвитку країни. Сівохо навів статистику жертв російсько-української війни, нагадав, що пріоритетом державної політики Президента є мир в Україні, і висловив готовність залучати громадянське суспільство до розробки політики реінтеграції Донбасу. Потім пролунали дві доповіді на підтримку ідеї: про необхідність діалогу громадян України один з одним, про консолідацію людей, які прагнуть миру... Після цього Сівохо провів анотацію проекту, над яким працювала його команда. При цьому зазначив, що «ми не зареєструвалися офіційно, тому що віримо в демократичні цінності».

Зокрема він сказав: «Ми запрошуємо всіх зацікавлених до серйозного діалогу щодо того, як починати працювати над розв’язанням конфлікту на Донбасі. Ми прагнемо створити майданчик для тих, хто поділяє наші цінності й готовий працювати над об’єднанням нашої країни. Ми запрошуємо до співпраці представників міжнародного співтовариства разом обговорювати, розробляти й коригувати державну політику для того, щоб державні інститути влади могли користуватися нашими продуктами. Звертатися з ініціативами до громадських організацій на непідконтрольних територіях, але тільки до тих, які займаються гуманітарними питаннями. Створити мирний хаб у двох варіантах — віртуальному і реальному. Мирний хаб — це просто нейтральний простір для мирних жителів з обох боків лінії зіткнення, на якому вони могли б спілкуватися, вести спільну громадську роботу або отримувати адміністративні послуги ... Важливо, що наша платформа — національна, і тому відкрита для всіх. І вже встигла напрацювати пристойну кількість зв’язків...

Ми хочемо, щоб усі пам’ятали: кожна війна закінчується миром. Мир починається з переговорів. Війна в Україні теж завершиться. Питання тільки в термінах. І від нас із вами залежить, чи ці терміни затягнуться, чи прискоряться. Донбас — це Україна. Ви не забули про це? Ми — ні. Спасибі».

Потім почалося дуже бурхливе обговорення. Присутні на презентації представники Національного корпусу й бійці полку «Азов» (так вони представилися) висловили недовіру доповідачеві, атакували його запитаннями: чи варто вести діалог з тими, хто вбиває наших громадян? Вимагали від Сівохи уточнити свою позицію щодо подій на сході нашої країни. Виникла перепалка. Під цим натиском радник Секретаря РНБО залишив конференц-зал. У холі журналісти намагалися отримати коментарі від Сергія Сівохи.

На запитання представників ЗМІ, чи триває війна в Україні або ж це цивільний конфлікт, він відповів: «Триває гібридна війна, один з елементів якої — провокування внутрішнього конфлікту за підтримки Російської Федерації».

Представники Нацкорпусу продовжували відтісняти Сівоху до виходу з будівлі. Після поштовху в спину він упав... На тлі всього цього деякі «вільні експерти» коментували на камери «для міжнародної громадськості» «розгул націоналізму й бездіяльність поліції».

Після цього інциденту Секретар Радбезу Олексій Данілов написав у Фейсбуці, що один із 11 його радників на громадських засадах Сергій Сівохо не уповноважений представляти позицію РНБО з будь-яких питань. І назвав усі ініціативи й заяви Сівохи його особистою позицією. Водночас Данілов засудив застосування фізичної сили до Сергія Сівохи під час презентації.

Скріншот відео.