«Наша земля проголошує: вона була, є й хоче бути УКРАЇНСЬКОЮ», — ці слова Августин Волошин сказав під час засідання Сойму 15 березня 1939 року. Тоді у місті Хусті було проголошено незалежність Карпатської України. Тож про ті буремні події, які відбулися 81 рік тому, й оповідають два десятки тематичних банерів. Їх підготували фахівці Українського інституту національної пам’яті разом з київським істориком, нашим земляком Олександром Пагірею.

Інформаційні стенди — це фото- й текстові розповіді про історію становлення, тріумф і трагедію Карпатської України. Тут представлені унікальні знімки, свідчення очевидців, тодішні документи.

Окрема експозиція знайомить з історією краю 1918—1919 років, коли було здійснено першу спробу об’єднання із землями Української Народної Республіки зі столицею у Києві.

На виставці — також фотокопії архівних документів із фондів Державного архіву Закарпатської області, які розповідають про вибори до першого Сойму Карпатської України, голосування до цього представницького органу молодої української республіки за Карпатами відбулося 12 лютого 1939 року.

Ужгород.