На знімку: у Старокостянтинові рятувальники продезінфікували місця масового перебування людей.

Учора в Чернівецькій області у двох жінок було лабораторно підтверджено COVID-19. Отже, на ранок 16 березня в Україні зафіксовано п’ять випадків нового коронавірусу. Пацієнти ізольовані, їхній стан стабільний, триває робота з контактними особами, повідомляє прес-служба МОЗ. У великих містах вдаються до жорстких обмежень. Так, у Львові, Одесі, Києві, Івано-Франківську відсьогодні із закладів торгівлі працюватимуть тільки продуктові магазини, аптеки та АЗС.

Тим часом в областях посилюють заходи безпеки. Зокрема, у Хмельницькій ОДА рекомендовано зупинити роботу кінотеатрів, театрів, клубів, музеїв тощо. Власників ринків просять проводити їх дезінфекцію, залучаючи рятувальників. Місцева влада має дезінфікувати громадський транспорт, а на станціях і вокзалах робити це не менш як тричі на добу.

Щодо роботи установ та місцевих органів влади на Хмельниччині, то наради і зібрання в них проводитимуть у телефонному режимі та онлайн. Населенню радять не здійснювати поїздок та максимально обмежити участь у масових заходах. А медичних працівників закликають виступити у ролі волонтерів не тільки для інформування людей, а й за необхідності для роботи із хворими.

Донецька ОДА терміново профінансує закупівлю ампліфікатора задля проведення діагностики COVID-19 у режимі реального часу на місці, повідомляє прес-служба облдержадміністрації. Нині діагностика коронавірусу в регіоні відбувається у штатному режимі.

На Херсонщині з резервного фонду обласного бюджету виділили 700 тис. грн для боротьби з коронавірусом. На ці кошти придбають партію протиепідемічних наборів, до яких входить повний комплект необхідного екіпірування — від ізолюючих костюмів та рукавичок до спеціальних прозорих щитків для захисту обличчя. «Фірма-постачальник уже підтвердила наявність замовленої продукції, тож її надходження очікуємо найближчим часом. Набори призначені для працівників інфекційної лікарні й швидкої допомоги», — наголосив заступник голови регіональної комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій Вадим Чабан. Головний лікар обласного територіального Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Юрій Бовкун додає, що протиепідемічні набори для служби «103» мають надійти також централізовано — по лінії МОЗ.

За словами директора Сєвєродонецької багатопрофільної лікарні Романа Водяника (Луганська область), в інфекційному відділенні є десять боксів, у кожному з яких за необхідності можна розмістити до трьох хворих. Лікарня вже закупила кисень і днями додатково придбала чотири апарати штучної вентиляції легенів. Ще один такий апарат отримали як гуманітарну допомогу. Крім того, Сєвєродонецька міськрада виділила багатопрофільній лікарні 

5 млн грн для закупівлі розчинів та антибіотиків для лікування пневмоній. Ще один мільйон депутати надали для додаткової оплати лікарям-терапевтам для організації цілодобової допомоги хворим у разі епідемії.

В Івано-Франківську на карантин відправляють працівників освіти, культури й органів місцевого самоврядування зі збереженням зарплати. Відділи субсидій, ЦНАПи та органи соцзахисту надаватимуть послуги онлайн. Передбачено матеріальну допомогу самотнім, дітям з інвалідністю та іншим. Комунальний та приватний транспорт працюватиме в режимі вихідного дня. Влада просить меценатів допомагати медзакладам, аби захистити їх працівників. Потрібні респіратори класу не нижче FF2, одноразові рукавички нестерильні, дезінфікуючі засоби, халати одноразові та хірургічні. Це все є, але в недостатній кількості. У поліклініках міста тимчасово зупиняють попередні та планові профілактичні медогляди. Лабораторні та функціональні обстеження — за гострої клінічної необхідності. Препарати за урядовою програмою «Доступні ліки» виписуватимуть дистанційно. Розгортають додаткові ліжка в центральних міських поліклініці та лікарні. Медикам, задіяним у заходах із боротьби з коронавірусом, із міського бюджету передбачено доплати. Також із резервного фонду виділять кошти на придбання апаратів штучної вентиляції легень тощо.

У Радомишлі Житомирської області, мешканка якого померла 13 березня від COVID-19, тимчасово припинено роботу ринків, закладів громадського харчування і ресторанного господарства на території міста та розважальних закладів на території ОТГ. Окрім того, у місті не працює громадський транспорт, скасовано рейси міжміських автобусів. Відповідні служби провели санітарну обробку і дезінфекцію приміщень автовокзалу та церкви, яку відвідувала хвора. Поліція регіону перейшла у посилений варіант несення служби. Як повідомляє прес-служба ГУ НП в області, правоохоронці проводять рейди щодо дотримання встановлених обмежень функціонування розважальних закладів. Безпосередньо у Радомишлі поліцейські забезпечують охорону громадського порядку поблизу лікарні, де під наглядом медиків перебувають контактні особи, та місць проживання рідних покійної.

Тим часом у Львівській обласній інфекційній лікарні перебувають восьмеро осіб із підозрою на коронавірус. Троє зі Львова і один з Перемишлян. А перед тим сюди доправили жителя Кам’янки-Бузької. Щодо нього підозра, на щастя, не підтвердилася. У понеділок ізолювали ще двох осіб з Дрогобицького району й одного пацієнта зі Львова. Як повідомив в. о. директора департаменту охорони здоров’я ОДА Андрій Васько, всі аналізи на COVID-19 відправлено до Києва.

У жодного з трьох госпіталізованих до інфекційного відділення місцевої лікарні з підозрою на коронавірус мешканців Кременчука збудників небезпечної недуги не виявлено.

Про це повідомив міський голова Віталій Малецький, посилаючись на результати зроблених медиками експрес-тестів. Для переконливості були навіть опубліковані параметри використаних для згаданого тестування систем спочатку на сторінці очільника Кременчука у Фейсбуці, а потім і на сайті міськради.

Водночас Віталій Малецький повідомив про те, що до міста вже надійшло 25 таких тест-систем, за допомогою яких можна одразу виявити наявність або відсутність в організмі людини коронавірусу. Їх закуповуватимуть і надалі, а також робитимуть усе необхідне для запобігання поширенню інфекційних недуг в індустріальній «столиці» Полтавщини.

Нагадаємо, що в Кременчуці госпіталізували з підозрою на коронавірус трьох чоловіків. Двоє з них — студенти місцевих навчальних закладів (один побував у кількох скандинавських країнах, друг іншого також повернувся з-за кордону). Третім пацієнтом виявився 41-річний земляк із хронічною хворобою.

Стало тихо у концертних залах

Одеський академічний театр музичної комедії ім. М. Водяного під час карантину запропонував глядачам перегляд своїх вистав в Інтернеті. Перший інтернет-показ відбувся 14 березня о 20:00. Театр пропонує глядачам самим обирати вистави за допомогою голосування.

А на Чернігівщині довелося скасувати другий день ХХ Міжнародного фестивалю класичної музики «Сіверські музичні вечори», присвяченого 250-річчю великого німецько-австрійського композитора Людвіга ван Бетховена. Музичне свято встигли урочисто відкрити і навіть з успіхом провести його перший день. Але потім обласному філармонійному центру довелося скасувати всі концерти.

За матеріалами наших власкорів Василя ЧЕПУРНОГО,  Владислава ЛЕОШКА,  В’ячеслава ВОРОНКОВА, Оксани ЛУК’ЯНЕНКО,  Ірини КОЗАК, Василя НИТКИ, Людмили СТРАЖНИК, Богдана КУШНІРА, Павла ВОРОНЦОВА,  Сергія ЯНОВСЬКОГО, Василя НЕЇЖМАКА.

У Полтаві почали дезінфекцію комунальних ринків. Таке рішення ухвалили під час засідання оперативного штабу з протидії та профілактики поширення коронавірусу.

Фото з сайту rada-poltava.gov.ua