У книжці «Весняні рослини Львівщини», підготовленій за сприяння ОДА, зібрано майже 50 рідкісних рослин, занесених до Червоної книги України. Одна з них — шафран, яка цвіте ранньою весною. Його популяція сформувалася на території Сокальського та Жовківського районів і займає площу майже 1500 га.

Цвітіння шафрану, яке зараз спостерігають на Львівщині (на знімку), — перша ознака весни і доброго настрою. Шафран належить до багаторічних рослин, які використовуються і в народній медицині, і в харчовій промисловості. Щоб зберегти його унікальну популяцію, Львівська ОДА спільно з Сокальською райрадою працюють над створенням ботанічного заказника всеукраїнського значення «Малополіський шафран». Такий проект за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього середовища розробляють науковці та викладачі Національного лісотехнічного університету України. Як вважають вчені, ця популяція шафрану має важливе наукове значення.

У Львівській області окрім малополіської рівнинної популяції шафрану Гейфеля є ще карпатська популяція, розташована на території Сколівського району у Національному парку «Сколівські Бескиди».