З нагоди святкової події в Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбулися урочисті заходи.

Військовослужбовець інституту Сергій Лебедєв порадував своїх колег авторською піснею Володимира Бендрика. Музичні привітання військовим науковцям також дарували заслужені артисти України Сергій Сулімовський та Володимир Гришин, солісти обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Марина Маккей, Марина Коваленко, Яна Корольова, Ольга Печко та В’ячеслав Мацвійко, артисти Чернігівського академічного українського народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

У 2014 році Державний науково-випробувальний центр Збройних Сил України, який майже три роки тому внаслідок реорганізації став Державним науково-дослідним інститутом випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки, був передислокований з Феодосії до Чернігова. Особовий склад залишився вірний військовій присязі під час російської окупації півострова та зумів зберегти свій науково-технічний потенціал.

Нині високопрофесійний колектив успішно працює над розробкою та модернізацією новітніх зразків озброєння та військової техніки для Збройних Сил України. Основні зусилля наукової і науково-технічної діяльності інституту зосереджені на підвищення бойових спроможностей частин та підрозділів Збройних Сил України.

Так, в інтересах Повітряних сил ЗСУ проведено контрольні, спеціальні та державні випробування різних типів літаків транспортної авіації (Іл-76, Ан-70, Ан-26), модернізованих бойових літаків (Су-27, Су-25, Су-24, МіГ-29, Л-39) та вертольотів (Мі-8, Мі-2), авіаційних двигунів, авіаційних засобів ураження, блоків корегування авіаційних бомб, засобів зв’язку, аеродромного обладнання тощо.

Особлива увага приділялася випробуванням зенітних ракетних комплексів та ракет до них, а саме: ЗРК «Куб», «Тор», С-125-2Д1, С-300 В1, С-300ПС(ПТ).

Для Сухопутних військ ЗС України проведено випробування танка Т-72АМТ, броньованих бойових колісних машин та модернізованих бронетранспортерів (БТР-60МК, «Козак», «Варта»), нових зразків спеціалізованих бронеавтомобілів, мінометів та гранатометів вітчизняного виробництва, зразків стрілецького озброєння, боєприпасів, приладів нічного бачення, тепловізорів тощо.

Фахівці інституту брали участь у випробуваннях безпілотних авіаційних комплексів вітчизняного виробництва А1-СМ «Фурія», «Цикада», «Кобра», «RAM» та проведенні випробувань ударного БпАК виробництва Туреччини Bayraktar.

Успішно завершено контрольні випробування вертольотів Мі-8МТ з адаптованим світлотехнічним обладнанням під використання окулярів нічного бачення в інтересах Повітряних сил ЗСУ та Армійської авіації Командування Сухопутних військ ЗСУ.

Великий перелік зразків, що підлягали випробуванню фахівцями інституту, нині проходять підконтрольну експлуатацію у військах, зокрема в зоні проведення Операцій об’єднаних сил.

Вікторія ІВАНОВА, 
т. в. о. начальника прес-служби 
ДНДІ ВС ОВТ, старший лейтенант.