Життя сімей загиблих на сході військовослужбовців назавжди змінила ця війна. Вони, як ніхто інший, заслуговують нашої всебічної підтримки та опіки. Зважаючи на це, в оперативному командуванні «Захід» вирішили у межах своїх можливостей розпочати соціальний проект допомоги сім’ям загиблих у російсько-українській війні військовослужбовців «Пам’ятаємо та допомагаємо». Він передбачає низку вкрай необхідних заходів та працюватиме у восьми областях, що входять до зони відповідальності нашого оперативного командування. До цієї програми підтримки таких сімей долучатимуться органи державної влади та місцевого самоврядування, громадські і благодійні організації, приватні підприємства та волонтери.

Уже створюється електронний реєстр сімей військовослужбовців, котрі загинули у боях за суверенітет і свободу України. Такий постійний прямий контакт із родинами загиблих воїнів дасть змогу вивчити їх проблеми.

Ініціатори проекту відвідали сім’ю полеглого старшого солдата Андрія Волоса. Він загинув в бою зранку 28 червня 2018 року, коли противник відкрив вогонь із мінометів, АГС та великокаліберних кулеметів по селищу Південне, що на північний схід від окупованої Горлівки. Коли під прикриттям вогню впритул до містечка наблизився диверсійно-розвідувальний загін бойовиків, наша резервна група вступила у бій, її командир дістав смертельне поранення. Під час евакуації командира старший солдат Андрій Волос прикрив його собою та зазнав важкого поранення — куля снайпера пройшла між пластинами бронежилета і влучила у серце. Того ж дня Андрій помер дорогою до шпиталю. Йому посмертно присвоєно звання «Герой України».
У той час вдома, в селі Жалин Костопільського району на Рівненщині, у бійця залишилася вагітна дружина, з якою він взяв шлюб лише за три місяці до своєї загибелі. На Волині у Ківерцях не дочекалися свого сина батьки героя. Цього ж 2018 року у дружини Героя України Юлії Волос народився син — Денис Андрійович. На жаль, хлопчик ніколи не побачить свого батька.
Сьогодні сім’я Героя України потребує розв’язання цілої низки соціально-побутових проблем. Родина досі не забезпечена житлом. Маленькому Денису лише рік і три місяці, тож срібний іменний медальйон-оберіг «Батьківське серце» командувач військ оперативного командування «Захід» генерал-лейтенант Олександр Павлюк вручив мамі хлопчика Юлії.

Ярослав МЕЛЬНИЧУК, 
офіцер прес-центру оперативного командування «Захід».

На знімку (зліва направо):
голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, вдова Героя України Юлія Волос із сином Денисом, командувач військ оперативного командування «Захід» Олександр Павлюк.

Фото автора.