Для проведення жорстких карантинних заходів рятувальники розгортають на в’їздах та виїздах із Чернівецької області намети. Розпочинають чергування також поліція, Нацгвардія, медики. Блокпости з медичними наметами вже встановлено у Вижницькому, Кіцманському, Сокирянському, Хотинському та Заставнівському районах. Це зроблено для того, щоб оперативно ізолювати осіб, котрі не пройдуть тести на коронавірус, і надати їм першу допомогу. Для допомоги літнім людям створено штаб із забезпечення їх ліками та продуктами. Рух пасажирського транспорту перекривається, громадян просять відмовитися від поїздок, інформує наш власкор Сергій СУЛИМА.

Він також повідомляє, що загалом тут госпіталізовано з підозрою на коронавірус 33 особи. У семи пацієнтів двічі  був негативний результат. П’ятьох виписали з лікарні. Така ситуація на ранок 17 березня. Але вже є перший летальний випадок. Учора увечері померла жінка, яка перебувала на стаціонарному лікуванні з підозрою на COVID-19. Медики кажуть, що померла вона не від вірусу, а від супутньої неврологічної патології.

На запобігання поширенню коронавірусу спрямувало всі сили й Закарпаття. Низку важливих і радикальних рішень ухвалила Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. За невиконання обіцяють жорстко карати. Місцеві підприємства водо-, електро- та газопостачання зобов’язані надавати послуги без обмежень та без нарахування відповідних санкцій за несвоєчасну оплату.

Доручено запровадити температурний скринінг осіб, які в’їжджають на територію області через пости, що розташовані на перевальних ділянках автомобільних доріг області, розповів наш власкор Василь НИТКА.

На Донеччині не підтвердилися підозри щодо ураження COVID-19 трьох осіб, яких госпіталізували до Костянтинівської інфекційної лікарні. Водночас пильність не послаблюється: заклади охорони здоров’я забезпечено всім необхідним, а лікарі навчені й підготовлені, цитує кореспондент «Голосу України» Владислав ЛЕОШКО заступника начальника управління — начальника відділу стратегічного розвитку охорони здоров’я та забезпечення лікарськими засобами управління організації та розвитку медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я Олександра Педенка. Посадовець зазначив, що заклади охорони здоров’я забезпечено апаратами штучної вентиляції легенів. Серед них: 39 апаратів штучної вентиляції легенів високого класу, 72 апарати середнього класу тощо. З державного резерву на Донеччину також надійшов медичний запас, до якого входять пульсоксиметри, силіконові мішки типу АМБУ, портативні апарати штучного дихання, медичні маски та інші засоби. Начальник Краматорського прикордонного загону, полковник Анатолій Федорчук на прес-брифінгу поінформував, що з 16 березня по 3 квітня 2020 року запроваджено обмеження щодо перетину КПВВ на території Донецької та Луганської областей. Детальніше  про це можна дізнатися на сайті газети.

На Кіровоградщині тестів ще немає. Недостає й іншого необхідного обладнання.

За інформацією Суспільного, з посиланням на в. о. директора обласного лабораторного центру Надію Оперчук, купити швидкі тести в установі планують власним коштом.

Як повідомив голова ОДА Андрій Балонь, на випадок поширення епідемії в лікарнях області є 175 апаратів штучної вентиляції легенів, 715 пульсоксиметрів, 1045 захисних костюмів, 133 тисячі масок (ще 207 тисяч отримали з державного резерву) та 3 тисячі респіраторів. У разі епідемії додаткові засоби захисту та необхідне медичне обладнання буде закуплено за кошти резервного фонду. Водночас медики зауважують, що пандемію вже оголошено, тож усе необхідне обладнання та засоби вже мають бути в наявності, резюмує наш кореспондент Петро МЕЛЬНИК.

Серед них називають газоаналізатори, обладнання для ЕКМО (екстракорпоральної мембранної оксигенації — для насичення крові хворого киснем у разі тяжкої гострої дихальної недостатності) та інше дихальне обладнання, якого в переважній більшості районів немає. А в тих районах, де воно є — часто багато років не уведене в експлуатацію з різних причин: через небажання, відсутність спеціалістів тощо. А найголовніша проблема — відсутність у лікувальних закладах належної кількості лікарів, зокрема реаніматологів.

У Шепетівці, на Хмельниччині, благодійний фонд «Зміцнення громад» звернувся до жителів міста і району із закликом зібрати кошти для центральної районної лікарні. З проханням про фінансову допомогу виступили самі медики.

Насамперед вони попросили земляків захистити їх від можливого ураження коронавірусом під час надання медичної допомоги хворим: йдеться про закупівлю індивідуальних засобів захисту. Решта доброчинних внесків має піти на придбання апарату штучної вентиляції легенів. Для пожертв відкрито спеціальний рахунок, розповіла кореспондент «Голосу України» Ірина КОЗАК.

Фото з архіву Шепетівської ЦРЛ.