Їхня загальна площа становить понад 575 гектарів.

Усі ділянки використовуватимуть для ведення на них товарного сільгоспвиробництва. Тож, звісно, даватимуть орендарям прибутки. Та, як то кажуть, не в накладі залишаться й тамтешні сільські громади. Адже, згідно із законом, кошти від оренди таких земель надходитимуть до бюджетів сільрад, на територіях яких вони розташовані.

При цьому саме прозорі аукціони, які віднедавна стали обов’язковими, істотно підвищують вартість права оренди ділянок сільськогосподарського призначення. Водночас вони закривають шпаринки для різноманітних «тіньових» схем і корупційних оборудок, при яких масні полтавські чорноземи за сприяння посадовців органів місцевого самоврядування й «земельних» чиновників надаються в оренду за безцінь або взагалі безплатно, як кажуть на Полтавщині, «своїм та нашим».

Скажімо, на згаданих цьогорічних земельних торгах у регіоні найдорожче були продані права оренди ділянок площею 124,3 і 32,91 гектара на територіях Яреськівської сільради Шишацького і Наріжанської сільради Семенівського районів. Ціна такої оренди — від стартової до кінцевої — безпосередньо під час аукціону зросла відповідно до 60,85 і 34,08 відсотка від нормативної грошової оцінки тих земель.

Ці та інші аукціонні здорожчання, за підрахунками фахівців Головного управління Держгеокадастру в області, дадуть змогу сільрадам щороку отримувати до своїх бюджетів понад 2 мільйони гривень «земельних» коштів. Водночас уже підготовлено документацію для продажу на відкритих торгах прав оренди ще 27 ділянок у двох десятках сільрад регіону. Перелік цих площ із місцями їхнього розташування опубліковано на сайті Головного управління Держгеокадастру.

На знімку: чорноземи Полтавщини поповнюють бюджети місцевих громад.

Фото з архіву автора.