Рішення про обмеження наземного руху та авіасполучення, закриття торговельних, культурних та спортивних центрів можуть бути незручні, але це життя українців і здоров’я нації. Саме тому влада змушена йти на жорсткі та непопулярні кроки. Такий акцент зробив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, яке відбулося вчора. Очільник Кабміну наголосив, що нині доводиться діяти на випередження. «Намагаємося вживати заходів до того, як побачимо сумну статистику, — сказав він. — І дуже вдячні українцям, які з розумінням прийняли ті заходи, які запровадив уряд. Зі свого боку ведемо перемовини з мережами аптек та супермаркетів, з виробниками медичної продукції та дистриб’юторами, щоб запроваджені заходи спричиняли якомога менший дискомфорт».

Прем’єр-міністр нагадав, що минулого тижня вже виділили 100 мільйонів гривень на засоби індивідуального захисту. Цього тижня виділять ще 70 мільйонів, повідомив він. Водночас урядовці працюють над розробкою механізмів контролю. «Ухвалимо рішення про утворення стабілізаційного фонду держави і низку інших рішень, які проговорювали з Президентом, — зауважив

Д. Шмигаль. — Ми безмежно вдячні медикам, які працюють у шаленому режимі і виконують свій обов’язок. Грошима важко передати цю вдячність, але уряд введе додаткові виплати до зарплати тим, хто залучений до лікування людей від коронавірусу». Отримали подяку й представники бізнесу, які «усвідомили ризики та виклики, що стоять перед країною». «Зі свого боку влада робить усе, щоб підтримати бізнес, — підкреслив Д. Шмигаль. — Верховна Рада вже прийняла закон, яким тимчасово скасовується податок на комерційну нерухомість та землю, і Президент уже його підписав. Заборонили також перевірки бізнесу, нарахування штрафів, звільнили від єдиного соціального внеску... Це перші кроки і ми думаємо про те, якими будуть подальші».

Усі міністерства та відомства працюють злагоджено над подоланням спільної загрози, запевняють в уряді. Окремо Денис Шмигаль звернувся до ректорів та керівників навчальних закладів. Він попросив із розумінням ставитися до студентів, які проживають у гуртожитках, і не відправляти їх додому. Мовляв, багато кому, як от мешканцям окупованих територій, нині просто нема куди їхати.

Під час учорашнього засідання Прем’єр-міністр привітав новопризначеного міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка. Утім, зауважив: перед Мінекономіки стоїть складний виклик, і нова посада — це випробування, своєрідний челендж. Маємо готувати країну до світової та, можливо, внутрішньої економічної кризи, яка складеться унаслідок світової, підкреслив Д. Шмигаль і зауважив, що сумніватися в цьому не доводиться. А тому в уряді мають намір утворити координаційний центр з економічного порятунку й протидії фінансово-економічній кризі. Відповідне рішення повинні були ухвалити вже до кінця вчорашнього дня. А також затвердити склад такого громадського або бізнесового органу. За словами Прем’єр-міністра, нині ведуться активні переговори про виділення допомоги від МВФ. «Просуваємося вперед у цьому питанні і сподіваємося найближчим часом на позитивний результат», — сказав він.