Школи перейшли на дистанційне навчання.

Дехто з педагогів обмежився розсиланням домашніх завдань через електронну пошту, а дехто влаштовує повноцінні онлайн-уроки, що передбачають колективне «живе» спілкування учнів з учителем по відеозв’язку. Крім того, діти можуть індивідуально переглядати викладені відеопрезентації чи відеоуроки на комп’ютері або смартфоні.

Єдиних вимог до форми та змісту дистанційних уроків немає. Усе залежить від бажання, креативності та цифрової компетентності вчителя.

Якщо з гаджетом на «ти»

— Якщо педагог з комп’ютером на «ти», особливих проблем в організації дистанційного навчання не виникає, — розповідає Ірина Семикіна, яка викладає фізику в одній зі шкіл у передмісті Києва. — Я читаю у восьмих, дев’ятих та десятих класах. Тиждень карантину припадає на шкільні канікули, тож мої учні пропустять загалом не більш як чотири повноцінні заняття. Якщо вимушений «відпочинок» не продовжать, усе надолужимо.

Успіх дистанційного навчання залежить від наявності (чи відсутності) якісних ґаджетів у дітей та надійного підключення до Інтернету. А з тим що далі від столиці, то гірше. До того ж ніхто достеменно не пояснив, чи можна записувати віртуальні уроки в журнал і виставляти за них оцінки, додає Ірина.

У вільний від дистанційних занять час вчителі мають не відпочивати, а підвищувати свою кваліфікацію — адміністрація школи, в якій працює моя співрозмовниця, зобов’язала їх прослухати розміщені на освітніх платформах онлайн-курси для педагогів та принести відповідний сертифікат.

Тим часом МОН повідомило про відтермінування атестації педагогів. Крім того, невідомі терміни проведення другого етапу пілотної сертифікації вчителів початкових класів. Водночас результати першого етапу — так званого ЗНО для вчителів — цього тижня вже з’явилися в особистих кабінетах учасників тестування.

ЗНО — за розкладом

Старшокласники, які готуються до свого ЗНО, мають змогу самостійно розв’язувати тестові завдання попередніх років та прослуховувати курси підготовки до тестування, викладені на онлайн-платформах Prometheus, EdEra, ILearn, різноманітних освітніх порталах. Днями на телеканалі «РАДА» та YouTube-каналі Міністерства освіти і науки розпочали трансляцію лекцій з української мови та літератури, біології, математики та історії України, спрямованих на підготовку до зовнішнього незалежного оцінювання. Розклад лекцій викладено на сайті МОН.

Потренуватися в написанні тестів абітурієнти зможуть уже по завершенні карантину, 4 квітня, під час пробного ЗНО з української мови та літератури. На 11 квітня перенесено пробне тестування з решти предметів. Справжнє ЗНО відбудеться за раніше визначеним розкладом. Принаймні поки що в цьому жодних змін не анонсовано.

Олімпіади скасовано

А от юні знавці історії чи іноземних мов, що готувалися до участі в олімпіадах, будуть засмучені. Наказом МОН через карантин скасовано проведення IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад із 17 навчальних предметів (загалом планували провести 29). Решту перенесли на квітень. Стартує заключний етап інтелектуальних змагань 6 квітня в Харкові, де проведуть Всеукраїнську олімпіаду з української мови та літератури. До речі, олімпіада з хімії за планом має відбутися 12—17 квітня в Житомирі, тобто в місті, де зареєстрували першу смерть від коронавірусу в країні.

Зарплата зберігається

Щоб вчителів не примушували щодня ходити на роботу в порожні класи, де немає учнів і відключено опалення, або не виштовхували у відпустки за власний рахунок, уряду довелося надавати додаткові роз’яснення. Крім того, умови роботи та оплати праці під час карантину прописали в спільному листі МОНу і освітянської профспілки. Документ має лише рекомендаційний характер, але менше з тим. На період призупинення навчання рекомендовано не допускати примусового відправлення працівників закладів освіти у відпустки, зокрема у неоплачувані. За ними має зберігатися середня зарплата.

Гуртожитки треба розвантажити. Чи ні?

У тому самому листі пропонують залишити в спокої студентів і не виганяти їх з гуртожитків. Хоча раніше керівництво вишів та місцева влада намагалися всіляко їх розвантажити — відправити студентів на час карантину додому. Принаймні в Києві, де рекордна кількість такої молоді. Залишали сиріт, іноземців, вихідців з окупованих територій.

— Коледжі, професійно-технічні училища, університети — всі заклади освіти, які підпорядковані міській владі, чітко виконали протиепідемічні заходи та своєчасно відпустили студентів із гуртожитків додому. Водночас студентам, які не мають змоги змінити місце перебування, дозволено проживання в столичних гуртожитках на період карантину, — повідомив на брифінгу профільний заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

До речі

Майже 60 студентів музакадемії — на самоізоляції.

Майже 60 мешканців гуртожитку музичної академії по вулиці Дашавська в Солом’янському районі Києва перебувають на само-ізоляції через можливий контакт з інфікованим коронавірусом сусідом. Про це «Голосу України» повідомив начальник ГУ Держпродспоживслужби в місті Києві Олег Рубан. 

Хлопця госпіталізували 13 березня до інфекційного відділення Олександрівської лікарні з підозрою на коронавірус. Цього тижня діагноз підтвердився. 

«Лабораторний центр МОЗ проводить епідеміологічне розслідування цього випадку. Визначено коло контактних осіб, їх встановлено та самоізольовано, — підтвердив Олег Рубан. — Усі перебувають під медичним наглядом. Частина перебуває на самоізоляції просто в гуртожитку, частина — у себе вдома. Йдеться про всіх мешканців гуртожитку, четверо з яких близько контактували з цим студентом».

Раніше повідомлялося, що він контактував з мешканкою Радомишля, яка померла від коронавірусу.