Відтепер народні депутати та відвідувачі законодавчого органу влади, які мають особливі потреби та пересуваються на візку, зможуть без сторонньої допомоги підніматися на другий і третій поверх будівлі на вулиці М. Грушевського, 5. А також спускатися в буфет. На своїй сторінці у Фейсбуці О. Кондратюк подякувала апарату Верховної Ради та його керівнику Вячеславу Штучному, а також Андрію Діхтяруку за проведену колосальну роботу щодо забезпечення доступності парламенту для осіб з інвалідністю. «Ще не всі приміщення обладнані, але будемо працювати над цим. Прагну зробити наш парламент відкритим і доступним. Попереду велика презентація загального великого проекту «Відкрита Рада», — анонсувала заступник Голови Верховної Ради.

Олені Кондратюк подякували представники фракції «Європейська солідарність». Зокрема, Марія Іонова на своїй сторінці в Фейсбуці  написала: «Моя колега, заступниця Голови Верховної Ради, наближає наш парламент до європейських стандартів , забезпечивши доступ під куполом людям, які пересуваються на візку, в тому числі, й для нашої Яни Зінкевич». За словами М. Іонової, без сторонньої допомоги подолати сходи від входу до другого поверху, де проходять брифінги та засідання, не кажучи вже про третій, де проводять зустрічі, виставки, спілкування, раніше було неможливим. І йдеться не тільки про депутатів, а й про численних гостей, яких запрошують до участі в різноманітних тематичних заходах у кулуарах. В європейських парламентах це вже давно не є проблемою. «Пандуси, спеціальні підйомні пристрої, спеціально відведені для інвалідних колясок місця в залах засідань нікого не дивують, забезпечують доступність до місць роботи, зручність. Тому, дякуючи настійливості Олени Кондратюк на сходах з’явилися підйомники», — написала народний депутат.

У своєму повідомленні Марія Іонова звернулася до тих, хто може зауважити, що дбати про осіб з інвалідністю — обов’язок народного обранця. «Згодна, — каже вона. — На жаль, далеко не всі пам’ятають про це, а головне — роблять щось конкретне, щоб реалізувати свої обов’язки. Інтеграція у суспільне життя є дуже важливим для людей з інвалідністю. Допомогти їм у цьому можуть і мають органи влади та громадськість». Долаємо бар’єри, зауважила народний депутат. Ще один — уже позаду.

Вл. інф.
Фото секретаріату заступника Голови Верховної Ради України.