Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Холодов (фракція «Слуга народу») придбав за власний кошт для обласної лікарні Чернівців апарат штучної вентиляції легенів. «Україна на порозі пандемії, і надалі кількість випадків захворювання зростатиме. Закликаю всіх підприємців, хто має можливість допомогти місцевим лікарням — фінансово і забезпеченням, зробити це саме зараз, — написав депутат у Фейсбуці.— Сподіваюсь, що система охорони здоров’я спрацює злагоджено, і кожен із нас сьогодні має можливість взяти в цьому участь».

Фракція «Європейська солідарність» заснувала платформу для допомоги літнім людям. Як розповів на брифінгу народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко, за допомогою платформи кожен із літніх та інших людей, хто потребує допомоги, може розмістити повідомлення про товари або ліки, які вони потребують. «Давайте на коронавірус відповімо взаємодопомогою і добротою. Тому ми разом з активістом Петром Обуховим створили платформу і назвали її «Солідарність», — сказав Гончаренко. — Це інтернет-сайт http://v2020.org.ua/ на якому кожна людина може зайти зареєструватися. Там дві групи: ті, хто потребує допомоги, аби хтось просто купив їм їжу і приніс під двері чи передав на вулиці. І ті, хто можуть це зробити — волонтери, молоді люди, які мають вільний час і можливість допомогти». За словами депутата, ця платформа також використовуватиметься для допомоги без прямого контакту тим, хто вже захворів, оскільки вони мають бути ізольовані вдома.

Народний депутат України від «Голосу» Святослав Вакарчук у своєму акаунті в Іnstagram опублікував звернення до читачів із хештегом №ДіємоРазом, де закликав українців не лише очікувати дій і допомоги від влади та нарікати на неї. А самим взяти ініціативу до рук і допомогти власній країні впоратися із бідою. «У ці непрості часи нам, як ніколи, потрібна єдність... Ми всі, за своїми можливостями, маємо допомогти нашій країні... Тож, зробімо кожен, що може. А можемо ми багато. Допомогти місцевій і центральній владі надрукувати пам’ятки про боротьбу з коронавірусом. Допомогти лікарням закупити необхідні матеріали. Найважливіше — допомогти літнім людям, які найбільше вразливі до коронавірусу, наприклад, своєчасною доставкою продуктів і засобів першої необхідності, поки наші старші залишатимуться у вимушеній і важливій для них безпечній самоізоляції». Вакарчук повідомив, що передав 1 млн грн для закупівель необхідних матеріалів та техніки у опорні лікарні, зокрема у Львівській та Одеській областях. Про підсумки своєї діяльності політик пообіцяв відзвітуватися громадянам.
Народний депутат України від «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Столар надав Олександрівській лікарні у Києві понад 800 захисних комбінезонів та майже 500 респіраторів», — розповіла у своєму Фейсбуці телеведуча Наталія Влащенко.

Його колега по фракції Олександр Фельдман зустрівся з керівництвом харківських підприємств — ПрАТ «Концерн АВЕК і Ко» та представниками афілійованих структур. «Разом ми вирішили, що готові надати на боротьбу з коронавірусом у Харкові та області приміщення і всі можливості Медичного центру «Інтермед», включаючи апарат ШВЛ, а також автобуси, в тому числі Екопарку, для підвозу або перевезення медичних працівників, співробітників оперативних служб», — інформує сайт «ОПЗЖ». Також, за словами політика, за потреби обласний штаб може розраховувати на спеціальний транспорт і автомобілі «АВЕК», в тому числі — карету швидкої допомоги і поливні автомобілі. Олександр Фельдман також розповів, що буде надано допомогу літнім людям та іншим представникам «групи ризику» — підвезення продуктів, ліків та інше найнеобхідніше.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Андрій Пузійчук (фракція «Батьківщина») розповів у Фейсбуці, що від початку загострення ситуації з коронавірусом на Житомирщині почав шукати тест-системи для виявлення COVID-19, аби забезпечити земляків. «Зараз вантаж з тестами застряг на митниці. МОЗ так само очікує тест-системи, як і фармацевтичні компанії, депутати та благодійники, які їх замовили. Очікую 150 тестів і я. Одна тест-система — це груповий буфер, який дає можливість провести аналіз для 25 громадян», — написав парламентарій. Водночас А. Пузійчук відзначив, що великою проблемою для лікарів із Малина, Радомишля, Олевська, Народичів, Овруча та Коростеня є відсутність тестів на грип типу А і В. Адже це той тест, що потрібно робити  перш за все. Якщо він негативний, тоді вже тестувати на коронавірус. За словами депутата, тести для виявлення грипу мають надійти вже днями, і він їх одразу передасть до районних лікарень Житомирщини.

Підготувала Олександра КУЧЕРЯВА.