Український уряд повинен терміново замовити мільйони масок, респіраторів і спецодягу, а також антисептиків для наших людей, лікарів, хто буде в контакті із хворими на коронавірус. І доставити їх до всіх лікарень та аптек країни, щоб громадяни України мали можливість реально захистити своє життя. На цьому наголошують народні депутати від групи «За майбутнє» в депутатському зверненні до Прем’єр-міністра, керівництва МВС та СБУ.

Депутати зазначають: зі ЗМІ стало відомо про повідомлення міністра внутрішніх справ Чехії, що український Ан-124 «Руслан» вирушає в Китай за 30 мільйонами масок, 6 мільйонами респіраторів та 250 тисячами захисних костюмів для Чехії. Натомість в Україні у вільному доступі ні масок, ні антисептиків не знайдеш. Постійно з’являються інформації про випадки успішних або неуспішних спроб вивезти з країни величезні партії масок. Водночас звідусіль лунають заклики використовувати засоби захисту.

«На цей час в Україні, навіть при виділених коштах з місцевих, районних бюджетів і готовності бізнесу та людей допомагати лікарням, неможливо придбати будь-які з вищезазначених засобів. Люди та лікарні змушені купувати в будівельних і господарських магазинах захисні будівельні окуляри, нестерильні рукавиці та халати. При цьому з дня у день вартість зазначених товарів зростає мало не в геометричній прогресії», — йдеться в депутатському зверненні.

Відтак група «За майбутнє» вимагає в уряду, з одного боку, негайно забезпечити постачання в Україну таких засобів захисту, як маски, респіратори і спецодяг, а також антисептики, для громадян України, медичних установ та для правоохоронних органів. А з другого боку, вжити дієвих заходів реагування і розслідування ситуації, що склалася навколо недостатнього забезпечення країни згаданими засобами захисту, а також випадків, висвітлених пресою, коли спритні українські ділки розпродали тисячі тонн масок за кордон, провернувши аферу, що містить ознаки злочину, під час пандемії коронавірусу в світі та епідемії в країні.