Народний депутат України від депутатської групи «За майбутнє» Ігор Колихаєв ініціював на законодавчому рівні підвищення соціального забезпечення молоді та запровадження стимулів для забезпечення зайнятості і розв’язання житлових проблем молоді.

Зокрема, народний обранець зареєстрував у парламенті проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного рівня соціального захисту та встановлення справедливих соціальних гарантій для молоді (реєстр. № 3231), а також проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо врегулювання окремих питань встановлення справедливих соціальних гарантій для молоді (реєстр. № 3232). Ці законопроекти системно пов’язані між собою і вносяться на розгляд парламенту одночасно.

За словами Ігоря Колихаєва, нинішнє соціальне становище української молоді характеризується низкою проблемних питань, пов’язаних з відсутністю перспектив, скрутним матеріальним становищем та складністю працевлаштування.

«Невирішеність проблем у сфері зайнятості молодих осіб, чисельність яких становить в Україні чверть від загальної кількості населення працездатного віку, призводить до втрати та погіршення якості трудового потенціалу держави. Під час пошуку роботи молодь стикається з такими перешкодами, як відсутність досвіду та навичок професійної адаптації, соціальна незрілість та незахищеність. В результаті масштабні потоки зовнішньої трудової міграції фактично стали відповіддю на негативні тенденції економічного розвитку країни та довготривалу невирішеність проблем у сфері зайнятості молоді», — зазначив Ігор Колихаєв.

Він також вважає, що пріоритетним питанням для молоді є забезпечення житлом, оскільки від наявності житла та сприятливих житлових умов безпосередньо залежить якість життя населення та демографічна ситуація в країні. Але, на превеликий жаль, державні програми кредитування та сприяння молодіжному будівництву практично не фінансуються та не забезпечують досягнення бажаних результатів.

Народний депутат переконаний, що на державному рівні давно назріла нагальна потреба підвищувати соціальне забезпечення молоді та запроваджувати стимули для зайнятості молоді і вирішення їхніх житлових проблем, і тому зареєстрував у парламенті відповідні законопроекти.

«Запропонував парламенту запровадити механізми фінансування підприємствами, установами та організаціями за рахунок власних коштів потреб молоді з освіти та забезпечення житлом.

Натомість державою надаватиметься низка пільг та преференцій тим роботодавцям, які фінансуватимуть за рахунок власних коштів потреби молоді в здобутті освіти у закладах вищої та фахової освіти. При цьому держава звільняє від оподаткування кошти підприємств, установ та організацій, які спрямовані на придбання житла для молоді, а також на фінансування потреб щодо здобуття освіти молодими громадянами. Це підвищить рівень соціального забезпечення молоді та запровадить стимули для працевлаштування молоді та вирішення їх житлових проблем. Таким чином ми зможемо мотивувати молодих людей залишатися працювати і здобувати освіту в Україні, а не виїжджати за кордон у пошуку кращого життя», — наголосив Ігор Колихаєв.

Практична реалізація законопроекту дозволить залучити до виконання функцій, від яких відмовилася свого часу держава, коштів підприємств, установ та організацій — фактично інвестувати у майбутнє України.

Вл. інф.