Білл народився 2 листопада 1921 року в канадському Вінніпезі в багатодітній сім’ї українських емігрантів (друга хвиля). Мав дев’ять братів і чотири сестри. З дитинства хлопчина захоплювався хокеєм. Контракт з «Яструбами» Білл підписав 1941 року. Але невдовзі був покликаний до війська. В сезоні 1944-го йому вдалося закинути 32 шайби.

23 березня 1952 року в легендарному «Медісон Сквер Гарден» відбувався звичайний матч регулярного чемпіонату НХЛ між нью-йоркськими «Рейнджерами» і чиказькими «Чорними Яструбами». Невелика глядацька аудиторія, команди-аутсайдери («Рейнджери» — п’яті, «Яструби» — шості), остання гра регулярного сезону (тоді змагалися лише 6 клубів), та ще й дощило на дворі. Хто міг подумати тоді, що станеться грандіозна подія, яка ввійде до історії НХЛ?

У центрі уваги опинилися воротар «Рейнджерів» Лорн Андерсон і його опоненти — Гус Боднар і Білл Мосієнко. Протягом 21 секунди — з 46.09 до 46.30 — вони утнули таке...

Тривав третій період матчу. «Нью-Йорк Рейнджерс» вигравав у «Чикаго Блек Гоукс» (6:2). Раптом гості вибухнули — тричі Білл Мосієнко вразив ворота Андерсона, і тричі його асистентом виступив інший українець — Гус Боднар. Це закінчилося приголомшливою вольовою перемогою «Яструбів» — 7:6.

Білла Мосієнка за видатні заслуги 1965 року включили до Зали хокейної слави, а 1991-го в його рідному Вінніпезі одну зі спортивних арен, «Ківатін Арена», перейменували на «Білл Мосієнко Арена». Не стало Білла 1994 року.

Фото NHL.