За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 24 березня в Україні 84 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них три летальні, повідомляє МОЗ.

У Харкові головним лікарям п’яти міських лікарень заступник міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан та директор департаменту охорони здоров’я Юрій Сороколат вручили сертифікати на отримання найновіших швейцарських апаратів штучної вентиляції легенів. «Обладнання встановлять у клінічній лікарні № 13, клінічній багатопрофільній лікарні № 17, багатопрофільній лікарні № 18, клінічній лікарні швидкої та невідкладної допомоги та у міському перинатальному центрі», — зазначила Світлана Горбунова-Рубан, повідомляє прес-служба міськради.

На Житомирщині для обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського апарат ШВЛ вартістю 800 тис. грн придбало АТ «Житомиробленерго». Як повідомив гендиректор лікарні Богдан Леськів, з наявних у закладі 33 апаратів ШВЛ лише 18 — сучасні. Крім того, лікарня отримала від БО «Оберіг-26» три кисневі концентратори. Оскільки житомирські підприємці висловили готовність надавати фінансову допомогу медзакладам, очільник міста Сергій Сухомлин оприлюднив реквізити спецрахунків, кошти з яких витрачатимуться на придбання експрес-тестів, засобів індивідуального захисту та медобладнання. Міський голова також подякував підприємцю Юрію Бірюченку, який надав 1,2 млн грн для придбання апарату ШВЛ, та службі «Еко-таксі», що запропонувала безплатно підвозити медиків, інформує наш власкор Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

Шість львівських підприємств розпочали пошиття захисних костюмів і масок. Це компанії «Маріо», «Самбай», «Жива» та «Юлінде», підприємство «Стронг», яке випускатиме альтернативні маски, та фірма «Авіація України». Як розповіла радниця міського голови Львова Вікторія Довжик, випуск захисних костюмів уже оплатили благодійники.

На боротьбу з коронавірусом в області мобілізували 308 млн грн. З них 282 млн грн — кошти з місцевих бюджетів, а решта — великого бізнесу та благодійних фондів. Зокрема, ІТ-компанія «SoftServe» виділила 10 млн грн, «Ензим» — 4 млн грн, «Галнафтогаз» — 3,4 млн грн, «Оскар» — 1 млн грн і «Львівгаз» — 100 тис. грн. Голова облради Олександр Ганущин та голова ОДА Максим Козицький звернулися до представників бізнесу та підприємств з проханням долучитися до активізації всіх ресурсів. Місцеві ЗМІ опублікували рахунки, на які всі охочі зможуть переказувати кошти, передає наш власкор Богдан КУШНІР.

В Івано-Франківській міській дитячій клінічній лікарні приємно вражені смачною піцою, яку отримали безплатно від одного з ресторанів. Колектив ще одного ресторанного закладу вирішив 15% доходів скерувати на потреби МДКЛ. Міська влада і спонсори забезпечують заклад масками, рукавичками та медодягом. Приміром, відгукнувся депутат міськради Мар’ян Вагилевич, який і раніше допомагав із медобладнанням, засобами для прибирання. Ще до оголошення карантину в КНП «Міська дитяча клінічна лікарня» відпрацювали навички використання засобів індивідуального захисту, а також алгоритм дій при виявленні хворого з підозрою на коронавірус (на знімку), дізналася наша власкор Людмила СТРАЖНИК.

У Маріуполі комунальні служби проводять щоденну санітарну обробку вулиць, дезінфекцію під’їздів багатоквартирних будинків, сміттєвих контейнерів і машин, що займаються перевезенням ТПВ. За інформацією прес-служби міськради, комунальні підприємства Зеленого будівництва і «Комунальник» уже обробили понад 750 км доріг і 300 км тротуарів. Також у місті посилено контроль за системами водопостачання та водовідведення. КП «Маріупольське ВУВКГ» збільшило кількість відборів проб з мереж централізованого водопостачання та стічних вод. За інформацією прес-служби міськради, жодних відхилень за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками не виявлено, повідомляє наш власкор Владислав ЛЕОШКО.

На Буковині відучора заборонено працювати станціям технічного обслуговування, автомийкам, пунктам обміну валют, зоомагазинам, магазинам, які продають насіння та інші товари, пов’язані із садівництвом, повідомив міський голова Олексій Каспрук.

А мешканці села Колінківці, куди заробітчани завезли коронавірус, тим часом вимагають тестів. П’ятеро з 10 доправлених до чернівецьких лікарень в останні дні — з Колінківців, де вже є 11 підтверджених випадків інфікування. У селі, де мешкає 5 тис. осіб, розібрали медикаменти та продукти. «Ми моніторимо ситуацію з харчами. На КПП кажуть, що їжа постачається, на штабі розглядали ситуацію, немає закритого руху для вантажів», — каже заступник голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак, повідомляє наш власкор Сергій СУЛИМА.

На Черкащині режим надзвичайної ситуації викликаний виявленням в Умані інфікованого COVID-19 громадянина, який повернувся з-за кордону. Керівництво області та міста Черкаси на спільному брифінгу повідомило: міська інфекційна лікарня, що виконує функції обласного медичного закладу, розрахована на 100 ліжок. Нині тут перебуває понад півсотні пацієнтів, хворих на грип, ГРВІ та пневмонію. Уманська міська інфекційна лікарня має 12 боксів. Утім, запевнили посадовці, у разі потреби у ліжко-місцях будуть перепрофільовані інші медзаклади міста, а також терапевтичні відділення у райлікарнях, довідалася наш власкор Лідія ЛІСОВА.

На Кіровоградщині готують сім госпітальних баз у різних районах області. «Йдеться про ЦМЛ в Олександрії, Добровеличківську, Новоархангельську, Новоукраїнську, Бобринецьку, Маловисківську та Долинську ЦРЛ. У разі поширення епідемії вони прийматимуть пацієнтів, які проживають віддалено від обласного центру. Туди будуть госпіталізувати пацієнтів із підозрою на коронавірус та з неважкою формою захворювання», — повідомив директор департаменту охорони здоров’я ОДА Олег Рибальченко. В області також обліковуватиметься медичний персонал, який залучатиметься до лікування пацієнтів з підозрою на коронавірус. Пошиттям масок у регіоні нині займаються швейні фабрики «Україна» та «Мрія». Також, за словами очільника ОДА, триває робота і щодо забезпечення аптечних мереж засобами індивідуального захисту, інформує наш власкор Петро МЕЛЬНИК.