Людська природа влаштована так, що будь-яка зміна — негативна чи позитивна — неодмінно викликатиме зворотну реакцію. Світ кидає нам виклик — і ми реагуємо на нього. Варто якнайшвидше усвідомити, що наявність реакції — це нормально. Особливо, коли бентежна подія не залежить від нашої волі та набирає обсягів світового масштабу. То що ж робити?

Відомий факт: хвилювання можна зменшити шляхом активних рухів чи відволікання уваги. Тож першим кроком у гармонійному знятті напруження буде пошук цікавої справи. Враховуючи, що під час карантину більшість людей сидить удома, то нові заняття, згадування відкладених справ та «списків мрії» — чи не найкращий вихід із ситуації.

Якщо ми нічого не можемо вдіяти з актуальною ситуацією, то принаймні можемо скористатися вільним часом. Навіть під час епідемії-пандемії можна знайти світлі сторони. Можливість приділити більше часу собі, проаналізувати власне життя, зупинитися у невгамовному марафоні, в якому інколи не вистачає часу на найдорожче. Тому приділіть час своїм рідним, подбайте про власне здоров`я, почніть зміни на краще просто зараз, під час карантину. Після неквапливого усвідомлення того, що відбувається у світі, робимо другий крок у доланні надмірної тривоги — складаємо новий список завдань та справ, якими займатимемося наступні кілька тижнів.

А чому б не витратити час на формування корисної звички? Найменша кількість днів, необхідних для її створення, — 14 (при максимальній кількості — 66). Перевірте цю цифру на власному досвіді! І після спаду епідемії отримаєте важливий та приємний досвід, просто сидячи у чотирьох стінах.

Правда, що після таких міркувань відчуття тривоги зменшилося? Атож! Ви ще згадуватимете час карантину з вдячністю. Адже для чогось ці зміни і випробування нам послала природа...

Милана ОПАНАСЕНКО, психолог.

Київ.