У складні для України часи влада робить усе, щоб зберегти життя та здоров’я громадян. Політичні спекуляції на темі пандемії — це фактично мародерство, заявив Президент України Володимир Зеленський у відео-зверненні.

Володимир Зеленський нагадав, що до України прибув перший вантажний літак з Китаю, який доставив до України тест-системи полімеразної ланцюгової реакції, а також експрес-тести, апарати штучної вентиляції легень, маски, захисні костюми, що буде розподілено по всіх регіонах нашої країни та надійде до лікарень, лабораторій, аптек, до поліцейських, прикордонників та військових.

Це — лише перша партія, до кінця тижня очікуються нові надходження. «Наше завдання номер один — забезпечити українців усім необхідним», — зазначив Президент. За його словами, всі органи державної влади нині працюють фактично цілодобово. «Наш девіз останні тижні: «Виспимось після коронавірусу», — сказав В. Зеленський.

Президент повідомив, що уряд домовився про співпрацю українських і китайських лікарів. Наші медики отримають від колег з Уханя успішний досвід боротьби з коронавірусом.

Володимир Зеленський розповів, що мав розмову з головою МВФ пані Крісталіною Георгієвою. «Наші міжнародні фінансові партнери, включно з МВФ, Світовим банком, ЄБРР, запевнили про готовність підтримувати та допомагати Україні», — повідомив він.

«Завдання НБУ, Мінфіну та Мінекономіки — до кінця тижня розрахувати програму кредитних канікул для бізнесу, — заявив глава держави. — Виплата допомоги людям, які були скорочені через карантин. Зміни до законодавства, що запровадять кримінальну відповідальність за незаконний експорт товарів медичного призначення у період коронавірусу».

Володимир Зеленський зауважив, що нині будь-які кроки влади мають єдину мету — зберегти життя та здоров’я українців. «Загалом в усій цій ситуації є певний парадокс, — зауважив

Президент. — Усім рекомендовано носити маски, але коронавірус насправді скидає маски з людей. Бо хтось готовий допомагати, віддаючи останнє. А хтось готовий заробляти на людській біді. Підвищує ціни, притримує маски на складах, намагається продати респіратори за кордон». За словами глави держави, такі дії отримають не лише моральну оцінку суспільства, а й юридичну — з боку правоохоронців.

Президент звернувся до вітчизняних політиків: «У складні для країни часи займатися політичним хайпом — фактично дорівнює мародерству. Ви кажете, що влада запровадить надзвичайний стан, щоб під шумок протягнути якісь непопулярні рішення. Можу сказати тільки одне: не судіть інших по собі. По своєму досвіду та своїх, якщо можна їх так назвати, життєвих принципах».

Глава держави відзначив роботу українських медиків, які самовіддано та невтомно допомагають країні боротися з поширенням коронавірусу, та подякував військовим, котрі захищають Україну на фронті. Президент висловив подяку кожному медику за неймовірну витримку та вірність клятві Гіппократа. «Хочеться говорити й відзначати тих, хто працює самовіддано та без відпочинку. Я щиро дякую кожному українському медику. Сьогодні ви — наші супергерої», — заявив Володимир Зеленський. При цьому він наголосив, що наразі українська медицина, яка дісталась у спадок не в ідеальному стані, тримається саме на професійних та самовідданих людях.

«Вона тримається, бо має найцінніше. Це — люди. Це наші українські медики, — сказав глава держави. — Давайте не допустимо ситуації, коли вони в прямому сенсі слова будуть падати на роботі від перевтоми. Чи будуть змушені обирати, кого з пацієнтів їм лікувати. Допоможіть своїй країні — залишайтеся вдома».

Слова подяки пролунали від Президента і на адресу українських прикордонників, які одними з перших долучилися до стримування поширення коронавірусу в Україні. «Вони фактично перебувають на новій «передовій» і ведуть боротьбу з невидимим ворогом — коронавірусною інфекцією. Дякую вам за службу», — наголосив Володимир Зеленський. Окремо Президент відзначив службу українських військових на сході країни.

«Сьогодні весь інформаційний простір заповнений темою коронавірусу. Але захист України залишається нашим пріоритетом. Дякую українським бійцям, які продовжують боронити Батьківщину. Ми робимо все, щоб Україна була здоровою. Ви робите все, щоб Україна — була», — сказав глава держави.

Президент України закликав глав церков усіх конфесій проводити богослужіння без присутності вірян, у режимі онлайн, аби не створювати скупчення людей і тим самим не сприяти поширенню коронавірусу. «Адже сьогодні людям справді дуже потрібна віра, але не менше їм потрібна елементарна безпека», — сказав В. Зеленський.

Глава держави вкотре закликав громадян залишатися вдома й не виходити на вулицю без зайвої потреби.

Фото: president.gov.ua