Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради України на засіданні у вівторок, 24.03, із зауваженнями погодив основні показники державного оборонного замовлення (ДОЗ) на 2020—2022 роки. Міністерство оборони та інші замовники вже можуть проводити процедури торгів і укладати угоди на виробництво військової техніки та зброї. Оборонна промисловість більше не простоюватиме в очікуванні затвердження ДОЗ.

Планується, що на 90% оборонні потреби задовольнятимуть вітчизняні підприємства різних форм власності. А 10% — становитимуть заплановані закупівлі за кордоном (йдеться про озброєння та продукцію оборонного призначення, яка не виготовляється в Україні). Про це йдеться у повідомленні, розміщеному на сторінці партії «Слуга народу» у Фейсбуці.

«Ми виконали свою місію. І, сподіваюсь, найближчим часом ухвалимо новий закон про закупівлі та погодимо наступні оборонні закупівлі вже в перших числах січня, а не як зараз, у березні.

Щоби промисловість працювала з першого дня», — наголосив голова профільного комітету Олександр Завітневич.

Також на засіданні комітету було розглянуто кілька законопроектів щодо реформування СБУ. Зокрема, проект закону про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності СБУ (реєстр.     № 3196) рекомендовано парламенту включити до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України та за результатами розгляду в першому читанні направити до головного комітету для підготовки на повторне перше читання. Натомість інший законопроект про СБУ (реєстр.  № 3080) члени комітету рекомендують розглянути в сесійній залі у першому читанні та відхилити його. «За результатами розгляду проекту закону про внесення змін до законодавчих актів щодо початку реформування системи спеціальних органів України (реєстр. № 2090) члени комітету прийняли рішення запропонувати Комітету з питань правоохоронної діяльності, який визначено головним, рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду законопроекту в першому читанні відхилити його», — інформує офіційний сайт Верховної Ради України.

Фото komnbor.rada.gov.ua