Уряд ФРН ухвалив рішення про безпрецедентні заходи щодо надання термінової допомоги сім’ям, орендаторам житла, самозайнятим і найманим працівникам, а також підприємствам в умовах кризи, пов’язаної з коронавірусом.

Про це повідомляє агенція dpa з посиланням на джерела, наближені до урядових кіл. За їх інформацією, кабінет прийняв рішення про надання низки захисних засобів, а також вніс зміни в законодавство. Щоб допомога була надана терміново, їх учора схвалив Бундестаг, а в п’ятницю таку само підтримку висловить і Бундесрат.

Уряд спрямує на допомогу гігантські кошти. Після шести останніх років, упродовж яких бюджет не обтяжувався новими боргами, так званий чорний нуль скасували, а Кабінет прийняв додатковий, котрий передбачає нові заборгованості — майже 156 млрд євро.

Ухвалений комплекс заходів призначено для низки галузей. Маленькі фірми і самозайняті працівники-одинаки, діячі мистецтв, санітари та доглядальники — всі вони зможуть отримати прямі субсидії у розмірі 15 тис. євро. Із спеціального стабілізаційного фонду плановано спрямовувати допомогу крупним підприємствам, надаючи їм додатковий капітал. На крайній випадок передбачена можливість пайової участі держави в компаніях.

Крім того, орендодавці не зможуть розривати з винаймачами квартир орендні договори, якщо ті через коронавірус більше не зможуть сплачувати за оренду. При поданні заяв на отримання соціальної допомоги Хартц IV упродовж року буде скасовано перевірки майнового становища заявників і розміру їхньої квартплати. Сім’ї, котрі різко втратять доходи, зможуть за спрощеною схемою отримати надбавку до допомоги на дітей.

Будуть також розширені межі можливостей застосування часткового безробіття і скорочення робочого дня, що допоможе підприємствам утримати кадри — замість того, щоб вони стали безробітними. Плановано також надати німецьким лікарням фінансову допомогу у розмірі понад три мільярди євро.

Берлін.