У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови про спрямування заробітної плати народних депутатів України та виплат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень, на заходи щодо подолання, запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) (реєстр. № 3256).

Проєкт постанови передбачає спрямувати заробітну плату народних депутатів України у повному обсязі (з урахуванням премій, надбавок і доплат), а також виплати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, за три календарні місяці, починаючи з місяця прийняття цієї постанови (за їх згодою), на закупівлю (з подальшою передачею до лікарень) медичних засобів, виробів, обладнання, засобів індивідуального захисту медпрацівників (респіраторів, масок, рукавичок, костюмів і халатів, захисних окулярів), а також на придбання діагностичних тест-систем для виявлення коронавірусу COVID-19, апаратів штучної вентиляції легень, кардіомоніторів, газових аналізаторів, кисневих концентраторів, дезінфікуючих засобів та медикаментів, тощо.

«Я вважаю, що всі депутати мають можливість це зробити, — розповів у коментарі «Голосу України» автор проєкту постанови, народний депутат України по 200-му виборчому округу (Черкаська область) Антон Яценко, котрий входить до складу депутатської групи «За майбутнє». — У ситуації, до якої Україна не готова, відповідальність має нести і Верховна Рада. Депутати якось, перепрошую на слові, перекантуються і зможуть без зарплати прожити».

Антон Яценко також повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці, що особисто передав лікарням на своєму окрузі — у містах Умань, Христинівка та Монастирище — засоби індивідуального захисту та медичне обладнання. Зокрема, Уманській міській лікарні передано 240 комплектів протиепідемічного одягу, 6 тонометрів для вимірювання артеріального тиску, понад 2000 штук одноразових медичних рукавичок.