Зокрема, народний депутат Вікторія Сюмар («Європейська солідарність») після вивчення потреб медичних установ Київщини зазначила, що в області 13 інфекційних лікарень, однак станом на середу тести було завезено лише в Бровари, Білу Церкву та Бориспіль, а до решти районів вони мають надійти найближчим часом. «Маски та засоби захисту поки що завозять волонтери. Найбільший попит на захисні костюми для лікарів, адже без захисту медики просто захворіють і лікувати буде нікому. Тому це -пріоритет», — зазначила вона. Так само не вистачає апаратів штучної вентиляції легень, тож Фонд Порошенка профінансує ремонт 10 апаратів ШВЛ, які перебувають у неробочому стані.

Народні депутати від «Європейської солідарності» Микола Княжицький та Олег Синютка передали до 8-ї міської клінічної лікарні Львова придбаний коштом Фонду Порошенка апарат штучної вентиляції легень. «Ми були в іншій лікарні у Винниках, там немає масок і халатів. Ми дбаємо про те, щоб завести це туди, як і те обладнання, яке потрібне там. У районних лікарнях немає взагалі нічого. Фонд Порошенка за допомогою народних депутатів від «Європейської солідарності» вивчає особливі потреби кожного регіону, і відповідно до того, що потрібне лікарям, ми пропонуємо», — зазначив М. Княжицький.

Активну роботу в регіонах веде й партія «Батьківщина», зокрема, через своїх представників у місцевих радах. Наприклад, на Рівненщині на закупівлю захисних масок, костюмів, апаратів штучної вентиляції легень виділено 29 мільйонів гривень, які раніше планували спрямувати на депутатські округи.

На Донеччині за ініціативою народного депутата Наталії Королевської («ОПЗЖ») реалізується проект «Допомога старшому поколінню». Зокрема, в Маріуполі декільком тисячам пенсіонерів було доставлено додому продуктові набори та засоби захисту. Найближчим часом цю ініціативу буде поширено на інші населені пункти області.

Враховуючи те, що торговельні мережі щодня збільшують ціни на товари першої необхідності та антисептичні засоби, народний депутат Ярослав Юрчишин закликав підтримати розроблений фракцією «Голос» спільно з комунікаційною платформою «Ліга антитрасту» законопроект, який посилює повноваження Антимонопольного комітету України щодо відстеження цін на товари з переліку Кабінету Міністрів під час дії режиму надзвичайної ситуації, надзвичайного чи воєнного стану.

Також «Голос» разом із благодійним фондом «Пацієнти України» розгортає мережу волонтерів для допомоги лікарям та лікарням у боротьбі з коронавірусом. У 34 містах країни вже почали працювати волонтери, які координуватимуть роботу на місцях.

Голова депутатської групи «Довіра» Олег Кулініч передав районним лікарням та центрам первинної допомоги свого 147-го округу (Полтавщина) 12 тисяч медичних масок, 1500 респіраторів та антисептики. Також до медзакладів надійдуть 1000 тестів на коронавірус, спеціальне обладнання та необхідні медикам засоби захисту. «Беру на особисте матеріальне забезпечення чотири районні лікарні свого округу — у Миргороді, Зінькові, Диканьці та Шишаках. Щодо Решетилівської ЦРЛ, то її вже взяла на забезпечення компанія «Кернел», яка працює у цьому регіоні та активно включилася у підтримку медичної галузі області», — зазначив він у Фейсбуці.

Підкресливши, що завданням номер один є забезпечення медиків, які опинилися один на один з проблемою, О. Кулініч повідомив, що відповідно до сформованого спільно з медиками переліку потреб, вже закуплені й найближчим часом до лікарень надійдуть 4 тисячі протиепідеміологічних костюмів, 3,3 тисячі респіраторів класу захисту FFP2, 1,6 тисячі респіраторів класу захисту FFP3 з клапаном, 900 ізоляційних халатів, 37 дистанційних термометрів, 12 пульсоксиметрів, 3 кисневі концентратори, 100 балонів медичного кисню. Також уже закуплено та перебуває в процесі доставки інше обладнання та засоби захисту: дезкамера, небулайзери, утилізатор для медичних відходів, інкубаційні трубки, захисні щитки, медичні фартухи, кисневі маски, маски медичні та анестезіологічні, рукавички, бахіли. «Ситуацію треба якнайшвидше виправляти: де не справляється держава, повинен включатися відповідальний бізнес і просто всі, хто має змогу допомогти», — наголошує О. Кулініч.

Із закликом до відповідального бізнесу також звернувся народний депутат від 165-го виборчого округу (Тернопільщина) Іван Чайківський (ДГ «За майбутнє»). Він також наголошує, що найперше допомоги потребують наші лікарі та медпрацівники. «На сьогодні влада не може вирішити елементарні питання безпеки на робочому місці тих, хто вже завтра може зіткнутися з вірусом. Насамперед йдеться про захисні костюми, окуляри, маски, бахіли, дезинфікатори. Далі є потреба в швидких тестах на виявлення Covid-19. Також лікарні мають звичайні господарські витрати: паливо для забезпечення доїзду персоналу чи підвезення аналізів та хворих. Все це потребує згуртування зусиль всього бізнесу, що вважає себе відповідальним щодо тих громад, де веде діяльність», — вважає І. Чайківський. При цьому він закликає не розпорошуватися на нереальні проекти, а надавати допомогу сьогодні. Наприклад, І. Чайківський повідомив, що його помічники вже знайшли придатний та схвалений лікарями прогумований матеріал для пошиття захисних комбінезонів із вшитими бахілами. «Орієнтуємося на сотні штук по районних лікарнях. Плануємо налагодити їх пошиття та зосередитися тим самим на захисті лікарів і медперсоналу, які мають бути нашою опорою, перебуваючи на передовій боротьби з вірусом», — повідомив народний депутат.

Підготував Сергій КОВАЛЕНКО.