Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради під час засідання, яке відбулося 25 березня в онлайн-режимі, закликав Міністерство фінансів, що готує секвестр державного бюджету і, зокрема, урізає фінансування Міністерства культури, молоді і спорту, утриматися від прийняття відповідного рішення до проведення консультацій. У прийнятій народними обранцями заяві, яку голова комітету Олександр Ткаченко оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбуці, зазначається: «Нам стало відомо, що Міністерство фінансів сьогодні вносить зміни в бюджет, зокрема, урізає фінансування всіх напрямків діяльності Міністерства культури, молоді та спорту. Залишаються лише видатки на утримання — тобто зарплатню. Фінансування хочуть позбавити: Держкіно — 750 млн грн. Український культурний фонд — 500 млн грн. Інститут книги — 150 млн грн. Туризм — 240 млн грн.

Крім того, витрати на програму «зшивання країни», реставраційні роботи із захисту історико-культурної спадщини, програм інформполітики — на понад 500 млн грн. Не відомо, як уріжуть фінансування спорту.

Наголошуємо, що такий крок призведе до кризи і стагнації креативних індустрій країни, втрати тисяч робочих місць».

На думку голови комітету, скорочення цих видатків призведе до фактичної ліквідації Державного агентства України з питань кіно, Українського культурного фонду, Інституту книги, а також припинення діяльності творчих спілок, туризму, реставраційних робіт із захисту історико-культурної спадщини, програм інформполітики тощо.

«Що це означає? Це смерть для всієї креативної індустрії. Сотні тисяч людей залишаться без роботи. Зусилля, витрачені для росту та розвитку культурних сфер, яких вдалося досягнути за останні роки, зійдуть нанівець. Ми відкинемось на кілька років назад», — написав Олександр Ткаченко на своїй сторінці у Фуйсбуці.

У державному бюджеті на 2020 рік на видатки Міністерства культури, молоді та спорту було передбачено 15,4 млрд грн. До цієї суми входили всі видатки за бюджетними програмами самого міністерства, а також Державного комітету телебачення і радіомовлення (у тому числі — фінансова підтримка суспільного мовника), Державного агентства України з питань кіно, Державної служби з етнополітики та свободи совісті, Українського інституту національної пам’яті.

Члени комітету зазначають: «Ми розуміємо, що в ситуації з розповсюдженням коронавірусу і необхідності залучати додаткові кошти для боротьби з вірусом, необхідно переглядати бюджет. Проте будь-які кроки мають обговорюватись з депутатами профільного комітету та із залученням представників міністерства». На їхню думку, будь-які рішення мають оцінюватися в довгостроковій перспективі та особливо їхні наслідки.

Депутати також зазначають, що вони готові «оперативно увійти в діалог і напрацювати рішення, які не призведуть до краху сфери культури нашої держави», готові працювати «24/7, щоб знайти вихід та зберегти українську культуру».

Олександр Ткаченко наголошує, «що в період кризи, єдине, що об’єднує всю націю — це культура. Без сильної культури немає сильної економіки. У період кризи культура дає надію на майбутнє».

Із відповідною заявою до уряду звернулися і керівники інституцій культури — Юлія Федів, виконавча директорка Українського культурного фонду, Олеся Островська-Люта, директорка Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал», Олександра Коваль, директорка Українського інституту книги, Іван Козленко, генеральний директор Національного центру Олександра Довженка, Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту. «Ми звертаємося з проханням серйозно проаналізувати ці ризики й разом із культурною спільнотою, Комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України зробити все можливе для їхньої мінімізації», — зазначають діячі й наголошують, що необхідно зберегти робочі місця і належний безпековий стан інституцій.