Вчора під час прес-конференції у Києві провідні вчені-вірусологи Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського повідомили про результати досліджень, проведених на базі цієї установи, які показали здатність діючої речовини вітчизняного виробництва впливати на коронавірус. Дія цієї речовини вивчалася у кількох напрямах: методом комп’ютерного моделювання, а також тестуванням дії на двох культурах клітин, заражених коронавірусами, «спорідненими» з COVID-19. Результат виявився більш ніж обнадійливим, — стверджують дослідники.

Щоправда, поки що це претендує на певний теоретичний прорив. Справа у тому, що діюча речовина, про яку іде мова, входить до складу препарату протифлозид, що є спільним продуктом української науки і бізнесу. Він був створений майже двадцять років тому. За словами Олександра Гриневича, доктора медичних наук, заступника гендиректора компанії «Екофарм», який є виробником цих ліків, зараз завдяки комп’ютерним технологіям теоретично вирахували, що діюча речовина препарату блокує модель коронавірусу.

«Йдеться не про панацею, бо ліків проти корона вірусу нині не існує. Рекомендації китайських лікарів щодо препаратів не завжди спрацьовують... Наука починається з вражень лікаря!», — зазначив Сергій Борщев, завідувач наукового відділу інтенсивної терапії та детоксикації Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України. Він поділився своїми враженнями від досліджень: мовляв, препарат профілактично діє на віруси, його доцільно використовувати «на попередніх етапах» у лікуванні хвороби. А головне — він не зашкодить. Це підтверджують проведені клінічні дослідження, навіть у педіатрії.

Президент Національної академії медичних наук України, академік НАМНУ, заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор Віталій Цимбалюк вважає, що українську розробку слід рекомендувати для профілактики та лікування ускладнень короновірусу. Адже препарат ефективний у лікуванні вірусних інфекцій, має солідну доказову базу — на ньому зроблено дев’ять докторських дисертацій. «Якщо діє на інші віруси, має спрацювати й на коронавірус», — припускає академік.

Найближчим часом рекомендації щодо використання протифлозиду буде внесено у лікувальні протоколи. Як повідомив представник компанії-виробника, з моменту Санжарського синдрому чимало клінік отримало цей препарат як гуманітарну допомогу, і жодна людина з медичного персоналу не захворіла.