Однак дата проведення позачергового засідання залежить від підготовки та узгодження документів, які розглядатимуть.

Учора о 12-й годині, як повідомили в прес-службі парламенту, у Верховній Раді розпочалася нарада представників депутатських фракцій і груп. Журналістів до парламенту через загрозу коронавірусу не пустили (розпорядженням Голови Верховної Ради до будівлі парламенту та парламентських комітетів пускають лише народних депутатів та працівників апарату).

Народні депутати у коментарях журналістам розповіли про те, що планують розглянути на позачерговому засіданні парламенту. Заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Марина Бардіна («Слуга народу») в інтерв’ю «112 Україна» повідомила, що позачергове засідання парламенту пропонують провести швидко. Імовірно, на ньому розглянуть зміни до цьогорічного Держбюджету (про секвестр, тобто скорочення державних видатків, та їх перерозподіл), так званий «банківський» законопроект — про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності      (№ 3260), схвалення якого є однією з умов на перемовинах з МВФ стосовно надання Україні кредиту, а також медичні законопроекти — про збільшення видатків на медицину, економічні та соціальні законопроекти.

Учора в парламенті обговорювали різні можливості проведення позачергового засідання — субота, неділя чи понеділок. Консультації між депутатськими фракціями і групами щодо законопроектів, які планують винести на голосування, ще тривають. «Наразі я не бачу іншої можливості проводити пленарне засідання поза Верховною Радою, адже Регламентом передбачено місце проведення — Грушевського, 5, — вважає Марина Бардіна. —

Тому заклик «стадіон так стадіон» не може бути в цьому випадку реалізований, оскільки це може бути або зал засідань, або відкрита територія перед Верховною Радою».

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков неодноразово зустрічався з представниками фракцій і груп, у четвер відбулася і зустріч Президента з керівництвом фракцій. «Є ідея провести його швидко, процедурно і регламентно правильно, але без низки виступів і коментарів депутатів, — зауважила Марина Бардіна. — Тому до винесення законопроектів у зал засідань вони погоджуються представниками всіх депутатських фракцій і груп.

Але тексти все ще доопрацьовуються». Водночас, за словами парламентарки, законопроект про ринок землі сільськогосподарського призначення не розглядатимуть.

Позачергове засідання парламенту залежить від підготовки законопроектів, які на ньому розглядатимуть, заявив в ефірі «Україна 24» народний депутат від «Слуги народу» Микита Потураєв. «Ми очікуємо остаточний пакет антикризових заходів, і від цього залежить, у який саме день ми зберемося для голосування: це буде завтра (субота. — Ред.) чи це буде неділя», — сказав депутат.

Не виключено, що на голосування парламенту буде винесено й нові законопроекти, спрямовані на боротьбу з поширенням епідемії, для підтримання економічної ситуації та соціально незахищених верств населення. Учора зранку у Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) (реєстр. № 3268), внесений народними депутатами України з різних фракцій, однак текст законопроекту на офіційному сайті парламенту відсутній.

Член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Олексій Гончаренко (фракція «Європейська солідарність») у коментарі «Прямому» повідомив, що у змінах до Держбюджету-2020 уряд пропонує збільшити дефіцит Держбюджету на понад 200 млрд грн. А у своєму Telegram-каналі Гончаренко написав, що Верховна Рада планує продовжити режим роботи в комітетах без пленарних засідань до 24 квітня (строк завершення в Україні режиму надзвичайної ситуації, затверджений Кабінетом Міністрів). «Плануються позачергові сесії. Найближча попередньо на неділю», — зазначив народний депутат.

Народна депутатка України Яна Зінкевич (фракція «ЄС») виклала на своїй сторінці у Фейсбуці фото, як у Верховній Раді готуються до проведення позачергового засідання — у внутрішньому дворику будівлі на Грушевського, 5 виставлено стільці на відстані більше метра один від одного. «Приклад взято з Дніпровської міської ради, і має шанс на життя. Але як у дворику розмістити 400 людей, поки що не зрозуміло», — написала депутатка.

Допоки невідомо, де саме пройде позачергове пленарне засідання парламенту, проте сесійну залу вже ретельно продезінфікували, поінформувала голова підкомітету з державної безпеки Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки Ірина Верещук (фракція «Слуга народу»). За її словами, депутати будуть забезпечені рукавичками, окулярами та респіраторами. «Це обов’язково. Ми будемо у респіраторах, рукавичках та захисних окулярах», — повідомила І. Верещук у коментарі журналістам.

«Дійсно, достеменно ще не відомо, коли проходитиме засідання позачергове, тому що ще працює група по бюджету, по змінах у бюджеті, спільно з комітетом по бюджету, спільно з Мінфіном, — розповіла у коментарі

«Прямому» народна депутатка України Лариса Білозір (ДГ «За майбутнє»). — Також готуємо законопроект, який стосується саме економічних та соціальних стимулів, також готова постанова щодо того, чи могли б комітети у відеорежимі проводити. А щодо місця, дійсно, вже майже на 100% вирішено, що це буде на відкритому повітрі, але згідно з Конституцією це має бути за адресою Грушевського, 5, тому стадіон не може бути».

Заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Наталія Королевська («Опозиційна платформа — За життя»), коли ще тривала нарада у парламенті, у коментарі журналістам розповіла, що досягнуто домовленості з урядом про створення у Держбюджеті Стабілізаційного фонду та його наповнення, розгляд на позачерговому засіданні пакета законів, спрямованих на підтримку економіки, збільшення видатків Держбюджету на медицину, збільшення зарплат лікарям, індексацію та виплату пенсій, фонди з безробіття та соцстрахування. Натомість пропонують зменшити зарплати для чиновників.

«Зараз паралельно триває робота на двох напрямках: перше — створення економічного закону для стимулювання економіки та підтримки наших товаровиробників, друге — підготовка закону про зміни до Держбюджету, — сказала Н. Королевська. — Ми домовилися, що на зарплати всіх суперчиновників, які отримують скажені зарплати, ввести обмеження: у кого зарплата більше 15 мінімальних зарплат — скоротити на 50%, від 10 до 15 мінімальних зарплат — на 30%, до 10 мінімальних зарплат — це гранична зарплата для VIP-чиновників». Фракція «ОПЗЖ» також наполягає на зупинці медичної реформи другого рівня. За словами депутатки, уряд запевнив, що невдовзі розробить необхідні документи, щоб медичні заклади другого рівня у період епідемії коронавірусу не були ліквідовані й отримали належне фінансування. За словами Н. Королевської, питання про можливість запровадження в Україні надзвичайного стану на нараді не обговорювалося.

Журналістів на позачергове засідання парламенту, скоріш за все, не пускатимуть. Проте для забезпечення відкритості роботи вищого законодавчого органу засідання транслюватиме у прямому ефірі парламентський телеканал «Рада».

Представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді Василь Мокан у коментарі журналістам заявив, що зустрічі депутатів із Президентом та у рамках робочої групи, яку створено за участю представників уряду та парламенту, проходять конструктивно. За його словами, з боку Верховної Ради вже напрацьовано комплексний законопроект, спрямований на заходи з протидії коронавірусу, соціальну підтримку людей та бізнесу.

Напрацьовується і закон про секвестр бюджету. «Це один із основних законопроектів, який повинен бути у порядку денному. Триває активна робота над його зведенням і фіналізацією, — сказав В. Мокан. — Можливо, ще відбудеться позачергове засідання Кабміну, де це можуть ухвалити. Далі — робота з комітетом і включення його до порядку денного. Щодо законів про банки і землю — теоретично все може бути. Ми поки що не маємо ані офіційної дати проведення засідання, ані порядку денного. Дискусії тривають. Але те, що урядом взято за основу і пріоритет сценарій налагодження роботи з МВФ — це однозначно. Бо дефолтні сценарії зараз не розглядаються як стратегічно правильні».