Де знайти додаткові кошти для протидії пандемії коронавірусної хвороби та подолання її наслідків? Своє бачення вирішення цього питання запропонували представники фракції «Європейська солідарність» у законопроекті № 3258 про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (щодо фінансового забезпечення заходів із запобігання виникненню, поширенню та подолання наслідків коронавірусної хвороби COVID-19).

«Мета цього законопроекту — створення Резервного фонду шляхом переспрямування частини видатків держбюджету 2020 року. Тих видатків, які очевидно можуть бути відкладені на певний час або взагалі переглянуті у зв’язку з кризою, яку ми спостерігаємо в Україні та світі. Кошти Резервного фонду мають забезпечити заклади системи охорони здоров’я, військових, правоохоронців, рятувальників, працівників комунальних служб медичними засобами, медикаментами, обладнанням та всім необхідним у надзвичайних ситуаціях», — зазначила одна із співавторів законопроекту, народний депутат Ніна Южаніна (на знімку).

Автори законопроекту звертають увагу, що уряди інших країн ухвалюють рішення про використання стабілізаційних та резервних ресурсів як для боротьби з коронавірусом, так і підтримки громадян та економіки. Зокрема, уряд Китаю виділив понад 15 млрд доларів США на лікування, субсидії для медичного персоналу, медичне обладнання та засоби захисту, Палата представників Конгресу США прийняла рішення про виділення 8,3 млрд доларів США для збільшення кількості тестів на вірус та розробку вакцини від нього, Велика Британія спрямовує 39 млрд доларів США на підтримку найбільш вразливих верств населення та самозайнятих осіб, чиї доходи можуть різко зменшитися.

Відповідаючи на запитання, за рахунок чого пропонується сформувати Резервний фонд у передбаченому законопроектом розмірі в 10 млрд 447 млн гривень, народний депутат наголосила, що урізання не стосуватиметься структур, які найбільше задіяні у подоланні наслідків коронавірусної хвороби та виконують функції, без яких неможливо обійтися. Задля формування Резервного фонду в законопроекті пропонується скоротити так звані видатки розвитку, за які здійснюється придбання та оновлення основних засобів (будівлі, споруди, машини, обладнання), придбання обладнання і предметів довгострокового користування, капітальне будівництво, придбання землі та нематеріальних активів на суму 5,7 млрд гривень для Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Державного управління справами, Офісу Генпрокурора, МВС,  НАБУ, НАЗК, ДБР, СБУ, Мінфіну, Мін’юсту, Мінекономрозвитку, Міненергетики, Рахункової палати, Державної податкової служби, Державної митної служби, Служби фінансового моніторингу, Держслужби. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.