Сьогодні технічний прогрес дає можливість використовувати роботизовані системи майже у всіх сферах діяльності людства. Оборонна сфера у цьому аспекті також не пасе задніх. Бойовий досвід передових армій світу в поєднанні з відкриттями науковців приводить до появи систем, які не тільки сприяють успішному виконанню бойових задач, а й дають змогу зменшити втрати серед особового складу.

Нещодавно можливості кафедри тактики підрозділів бойового (оперативного) забезпечення Національної академії Сухопутних військ розширилися за рахунок отримання сучасного роботизованого комплексу.

Irobot 510 PackBot — військовий робот, призначений для розмінування місцевості, знешкодження або навіть знищення вибухонебезпечних предметів. За відносно невеликої ваги цей комплекс здатний розвивати швидкість до 10 км/год і перевозити в маніпуляторі вантаж до 14 кілограмів. Нескладний у використанні та невибагливий до умов такий пристрій значно поліпшує роботу саперів і зменшує негативні ризики.

— Наявність такого робота на нашій кафедрі дає можливість якісніше здійснювати підготовку майбутніх офіцерів інженерних військ Збройних Сил України з урахуванням процедур розмінування відповідно до стандартів НАТО, — розповів начальник кафедри тактики підрозділів бойового (оперативного) забезпечення підполковник Дмитро Окіпняк.

За його словами, курсанти факультету підготовки спеціалістів оперативного (бойового) забезпечення вчаться керувати роботизованими комплексами інженерного призначення на теоретичних заняттях у пункті постійної дислокації, також майбутні офіцери й надалі матимуть змогу практично застосовувати комплекси під час польових виходів на полігоні.

Довідково

Irobot 510 PackBot розроблений американською компанією iRobot у рамках програми «Бойові системи майбутнього» (FCS). Понад 2000 PackBot сьогодні використовують в Іраку та Афганістані. Їх також застосовували під час пошуків уламків після терористичного акту 11 вересня 2001 року у Всесвітньому торговельному центрі у Нью-Йорку. Ще один яскравий приклад використання технології PackBot — з’ясування наслідків аварії на АЕС «Фукусіма» після землетрусу і цунамі в Японії 2011 року. Окрім того, технологія PackBot використовується у співпраці з НАСА для його роверів та зондів.

Фото автора.

Прес-служба Національної академії Сухопутних військ.