Народний депутат Зіновій Андрійович (на знімку) запропонував законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки громадян, територіальних громад, малого та середнього бізнесу під час запровадження карантинних заходів».

У Верховні Раді зареєстровано проект закону № 3263 від 25 березня «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки громадян, територіальних громад, малого та середнього бізнесу під час запровадження карантинних заходів». Його ініціатором виступив народний депутат Зіновій Андрійович. До розробки було залучено експертів Асоціації міст України.

«Внесення змін до Податкового кодексу є критично необхідним у відповідь на Закон 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17 березня, через який місцеві бюджети на час карантину зазнають значних втрат. І це тоді, коли голови громад активно запроваджують заходи проти поширення коронавірусу. Законодавчі ініціативи покликані фінансово забезпечити подолання негативних явищ, спричинених режимом надзвичайної ситуації. Однак є загроза для місцевих бюджетів, які можуть втратити 47 мільярдів гривень надходжень. Громади не дорахуються 6 мільярдів гривень у вигляді плати за землю та податку на нерухоме майно, понад 9 мільярдів потенційних надходжень єдиного податку від туристичного збору», — пояснив народний депутат.

Зіновій Андрійович наголошує, що такі зміни до законодавства більше покликані підтримати великі державні та приватні підприємства. Окрім того, можливе зменшення виплат фізичним особам через недорахування їм орендної плати за земельні ділянки та паї. Отож агропідприємства отримають фінансові преференції за рахунок населення, переважно сільського. Можливе розбалансування місцевих бюджетів та роботи органів місцевого самоврядування.

«Натомість пропонований законопроект № 3263 передбачає, з-поміж іншого, поновлення права приватних землевласників в отриманні ними доходу від оренди землі повним обсягом. А також дасть змогу збалансувати місцеві бюджети для забезпечення повноти виконання покладених на них повноважень у соціальній сфері та зменшить навантаження на держбюджет», — наголошує Зіновій Андрійович.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби Зіновія Андрійовича.