Карантин вніс корективи в життя мільйонів українців. Дистанційна робота, діти вдома, обмежені соціальні контакти й поодинокі вилазки до супермаркетів — до усього цього доводиться призвичаюватися. Водночас маємо розуміти, що такі само нові умови в усьому світі. Наша дописувачка з Канади, яка мешкає у стотисячному місті Ред Дір (провінція Альберта), Марія ХІМИЧ розповіла, як живе її родина під час пандемії коронавірусу.

Зазвичай закупляємося один раз на тиждень, їздимо вдвох із чоловіком до «Канадського Суперстору». До речі, там дуже хороший кешбек, тобто певний відсоток від суми вартості продуктів повертається на кредитну картку покупця. В середньому витрачаємо на їжу на тиждень 150 канадських доларів (майже три тисячі гривень).

Скільки платимо за квартиру?

За комунальні послуги сплачуємо щомісяця 300 канадських доларів (6 тис. грн). Нещодавно дорогою до супермаркету чоловік заїхав заплатити до фірми, яка відповідальна за наш багатоквартирний будинок. Туди впускали лише по одному відвідувачу, після кожного дезінфікували ручки дверей та інші поверхні. Платежі приймаються тільки готівкою, і навіть за пандемії ця умова не змінилася. До речі, іпотека за нашу квартиру —це інший розділ витрат, її сплачуємо банку онлайн.

Наші смаколики

Як вижити без сала і гречки українцю? На щастя, в Ред Дірі є магазин з українськими смаколиками «Viva-Deli». Там купили гречку (кілограм — 4,8 кан. долара, приблизно 100 грн), сало (за півкілограма віддали 10,5 кан. долара, 210 грн), соломкою по 4,5 (90), а ще сиром та ковбасою на загальну суму 50 кан. доларів (тисяча гривень). На вході до магазину був «санітайзер» для рук, на касі вимагалося платити лише карткою, готівку не приймали.

Навіть паперові рушники є!

При вході до «Суперстору» стоять працівники, які пропонують дезінфектори для обробки рук і візок. Також вони стежать, аби між покупцями в черзі до каси була відстань два метри. Касири — за пластиковою перегородкою (на знімку), в медичних рукавичках, але без масок. Літні люди та азіати їх носять, а решта канадців цим захистом нехтують. Усі полиці заставлені товарами, ціни не зросли, є навіть акційні пропозиції та знижки на продукти. В нас закінчилися кухонні паперові рушники, чоловік купив упаковку без проблем, хоча ще два тижні тому їх у продажу не було — розібрали покупці, які запанікували через новини про коронавірус.

Ціни на основні продукти

Ось деякі ціни (1 канадський долар — 20 гривень) за популярні продукти — за приклад взяла нашу тижневу закупку:
10 кг борошна — 6 канадських доларів (акційна ціна); 1 кг рису — 2,5; 4 кг спагеті – 10; 0,5 кг масла — 4,50; 700 грамів сиру – 8; чотири літри молока — 5; 18 яєць — 4,8; 9 кг картоплі — 8; лимони — 0,77 за штуку (акційна ціна); яблука (за 1 кг) — 2,2; яловичий фарш (за 1 кг) — 9, булка — 0,95; хліб — 2,5.

Мити все!

Удома обробили дезінфектором усі упаковки, помили з милом усі фрукти та овочі, які купили на вагу. Наступну поїздку за продуктами плануємо через два тижні, адже переживаємо за власну безпеку.

Залишайтеся здоровими!

Знімок зі сторінки супермаркету в Фейсбуці.