Більшу частину – майже 84 тис. га – займає ярий ячмінь. У господарствах попрацювали оперативно, в дуже короткі строки посіявши ще й овес, ячмінь, горох та яру пшеницю. Тепер взялися за пізні культури – соняшник, сою, кукурудзу та цукровий буряк. Загалом вони займуть площу в 575 тис. га. На перших 10 тис. га вже є цукровий буряк. В окремих господарствах розпочали посів соняшнику, хоча це ще невеликі ділянки.

Аграрії забезпечені всіма необхідними матеріально-технічними ресурсами для швидкої кампанії. Єдине, чого не вистачає, – вологи.

Метеорологи прогнозують, що в квітні-травні температура стрімко зростатиме, і це призведе до розтріскування поверхні ґрунту та оголення коренів рослин. Із цим намагалися боротися, боронуючи поля.

Але такі заходи агротехніки не можуть допомогти озимим посівам. Хоча після зими про їхній критичний стан мови не було, до початку квітня ситуація змінилася. Деякі господарства вже заявляють про те, що озимий ріпак висох просто на очах. Приміром, у Красилівському районі 300 га ріпаку передискують і поле засіють кукурудзою. Не витримало посухи і поле з озимим житом – воно стало порожнім.

Крім того, фахівці констатують вкрай незадовільну фітопатологічну ситуацію, коли практично вся група зимуючих бур'янів присутня на полях, спостерігається активне ураження озимих культур хворобами та ранній вихід шкідників з місць зимівлі.

Хмельницька область.

Фото: khm.depo.ua