Утім, за повідомленням федерального міністра охорони здоров’я Єнса Шпана, захворюваність на COVID-19 знижується уже третій день поспіль. Хоч надія, за словами глави відомства є, але ця тенденція має підтвердитися у найближчі до Великодня дні. «Тож важливо, – зазначив він, – дотримуватись установлених заходів щодо обмеження виходів із дому».

Також міністр повідомив, що нині 40% ліжок для інтенсивної терапії, які є у країні, не зайняті, а закупівлю захисних масок і медичних приладів удається здійснювати дедалі краще.

Тим часом пандемія у ФРН не дає передиху і в іншій галузі буття: зачинена величезна кількість малих і середніх підприємств, тисячі й тисячі людей залишились без роботи, а це означає, що й без зарплати. А на порозі ще одна проблема – з настанням весни Німеччина гостро відчула брак сезонних робітників. Зазвичай, за статистикою, тут є потреба в 300 тис. робочих рук.

І хоч 25 березня ФРН закрила кордони через пандемію, але нині вже готова пом’якшити обмеження для трудових мігрантів з тим, щоб посіяти та зібрати урожай. У зв’язку з цим міністерства внутрішніх справ і сільського господарства запропонували дати дозвіл німецьким агропідприємствам наймати їх на сезонну роботу.

Тож нині фермери можуть запросити 40 тис. таких працівників у квітні та ще 40 тис. у травні. Звичайно, за умови дотримання щонайсуворіших правил на в’їзд і дотримання гігієни. Групи приїжджих прийматимуть у спеціально визначених для цього аеропортах для медичної перевірки.

Після чого іноземні робітники мають пройти 14-денний карантин: мешкатимуть в умовах, що мають назву «віртуального карантину водночас із можливістю працювати». Із сезонних працівників буде сформовано невеликі групи, котрим нададуть житло з дотриманням санітарних норм. Якщо виявлять тих, хто захворів, то їх ізолюють, а лікарі моніторитимуть стан здоров’я решти.

Очікується, що всі 80 тис. сезонних робітників прибудуть із Східної Європи, здебільшого з Румунії і Польщі. Крім того, в Німеччині на час карантину залишилось ще 20 тис. таких працівників, і їм продовжать дозвіл на роботу.

За даними Євростату, в 2018 році українці отримали понад 46 тис. дозволів на сезонні роботи в сільському господарстві країн – членів ЄС. Офіційно Німеччина українцям узагалі не надавала таких дозволів. Але тутешні ЗМІ неодноразово повідомляли про сезонних робітників з України, приміром, студентів, котрі під час канікул приїжджали на підробітки. А також про низку скандалів у зв’язку з українськими нелегальними робітниками. Чи отримають наші співвітчизники такі дозволи цього року – достеменно невідомо.

Фото: 112.ua