Зокрема, реагуючи на звернення лікарів з Монастириська, що на Тернопільщині, які звернули увагу на проблеми із забезпеченням засобами захисту та спеціальним обладнанням, глава держави зазначив, що на найближчі дні медиків уже забезпечено костюмами і респіраторами та що триває робота над повним забезпеченням усім необхідним. Крім того, він зазначив, що нині в лікарні є чотири апарати ШВЛ, а найближчим часом буде закуплено додаткові апарати. Також Президент пообіцяв, що наступні вантажі з Китаю насамперед будуть направлені до Тернопільської та Чернівецької областей, де ситуація найскладніша.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко, який за дорученням Президента вивчав ситуацію на Тернопільщині, під час селекторної наради повідомив, що там були проблеми з найбільшою кількістю заражених лікарів та невиплатою зарплат. Наразі гроші знайдено і їх почнуть виплачувати.

"Тернопільщина – це лише одна ситуація. Ми отримали неймовірно багато звернень за останні кілька днів. Ми знали, що українська медична система не повністю готова до таких викликів, як епідемія. Адже протягом усіх років незалежності її просто знищували. Ми не зробимо її ідеальною за місяць чи півроку. Але я наполягаю на тому, щоб лікарям і медичним закладам була приділена особлива увага. Звернення повинні перевірятися, на них потрібно реагувати. Ситуацію в медицині треба терміново налагоджувати. Крок за кроком", – зазначив В. Зеленський.

Наприклад, з міста Дубно на Рівненщині також надійшла інформація, що лікарі швидкої допомоги не забезпечені засобами індивідуального захисту, хоча туди було направлено тисячу захисних костюмів та шість тисяч масок саме для медичних працівників. Однак під час їхнього розподілу на рівні області екстреній медичні допомозі нічого не передали. "Я поставив завдання здійснювати жорсткий контроль за тим, як розподіляються медичні засоби та обладнання у регіонах. До контролю будуть залучені співробітники Служби безпеки України. Все, що ми отримуємо, віддаємо в області. Притримувати, розподіляти серед родичів чи друзів або, ще гірше, перепродавати медичні засоби ми не дамо нікому", – наголосив В. Зеленський.

У нинішній ситуації одним із важливих завдань є запуск українського виробництва багаторазових захисних костюмів. Учасники наради обговорили, які нині є можливості закупівлі сировини, сертифікації українських компаній та співпраці з іноземними виробниками в Україні.

Окремо Президент закликав звернути увагу на стан місць для обсервації тих, хто в'їжджає в Україну. "Ми ж не хочемо, щоб люди проводили два тижні в умовах, коли немає не те що нормального ремонту, а елементарного – води чи світла", – зауважив він та підкреслив, що ці місця мають перевірятися на відповідність новій інструкції Міністерства охорони здоров'я.

Ще однією темою селекторної наради стала інформація про соціально-економічну ситуацію. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд напрацьовує програми підтримки різних категорій соціально незахищених верств населення на час карантину та найближчими днями представить перші результати.

"Держава має опікуватися найбіднішими. Це безробітні, літні люди, самотні мами, діти без батьків. Кожного дня хтось очікує на допомогу. До того ж ми маємо внести ці зміни до бюджету", – наголосив В. Зеленський, звертаючись до урядовців.

Крім того, уряд провів переговори із власниками та керівниками заправних станцій щодо необґрунтованого підвищення цін на пальне, і вже найближчими днями ціни почнуть знижуватися.

Президент також повідомив, що аналіз ситуації на продовольчому ринку свідчить, що жодної нестачі харчів не буде, тож поки що потреби у додаткових обмеженнях експорту немає.

Фото: president.gov.ua