Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я України Віктор Ляшко під час брифінгу.

"Якщо у вас є певні симптоми, які свідчать про можливість і наявність розвитку коронавірусної хвороби, ви маєте зателефонувати своєму сімейному лікарю. Тільки лікар може поставити діагноз і лише лікар може ухвалити подальше рішення, що робити хворому і які його подальші дії", – сказав він.

За словами В. Ляшка, у більшості випадків лікар сам зателефонує мобільній бригаді й направить її для забору зразків, щоб у подальшому продіагностувати і встановити коронавірусну хворобу.

"У випадку, якщо у людини відсутня декларація, підписана із сімейним лікарем, є симптоми, які свідчать про можливе інфікування коронавірусною хворобою, людина має набрати 103 – номер швидкої медичної допомоги. Там диспетчер підкаже або направить до вас мобільну бригаду", – пояснив В. Ляшко.

У МОЗ запрацює гаряча лінія для скарг про відмову тестування на COVID-19

Міністерство охорони здоров'я запустить телефонну гарячу лінію, куди можна звертатися у разі відмови медичних працівників проводити тестування на коронавірус. Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко на онлайн-брифінгу.

"Сьогодні-завтра буде оприлюднено новий алгоритм, як можна повідомити про випадки відмови від тестування медичним працівником або працівником закладу охорони здоров'я. Це буде окрема телефонна гаряча лінія в МОЗ. І кожен випадок відмови від тестування буде розібрано в індивідуальному порядку..." – наголосив В. Ляшко.

Він також запевнив, що сьогодні в Україні майже 250 тисяч тестів для ПЦР-діагностики. За словами головного санлікаря МОЗ, відпрацьовується стратегія збільшення кількості тестувань, щоб забезпечити ними усі можливі випадки.

В Україні станом на 9:00 6 квітня підтверджено 1319 випадків COVID-19, з них 38 летальних, 28 людей одужали.