Скупі рядки оперативних зведень дають досить сувору й цілком негативну оцінку нашій безпечності та халатності. Уявити страшно жахливу картину лиха: «...днями працівниками державної лісової охорони лісогосподарських підприємств, що входять до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України, виявлено та погашено 180 лісових пожеж загальною площею понад 180 га. Для гасіння шести з них довелося залучати працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій...». Дехто ще не оговтався від усвідомлення наведеної інформації, як атмосфера над столицею та околицями просякла їдким смородом лісового згарища. Не забарилося нове повідомлення від ГУ ДСНС України — горить Чорнобильський ліс.

Які аргументи потрібні, щоб влада прислухалася! Яких незаперечних доказів не вистачає, щоб палії отямилися! А вони не зважають на умовляння, не розуміють слів! Пожежа в Чорнобильському лісі, наслідки якої упродовж кількох днів з ризиком для життя та здоров’я долали вогнеборці, — ніяке не самозапалення. За даними Національної поліції, її влаштував, з’ясовується, місцевий мешканець, 27-річний житель села Рагівка Київської області.

Заради невиправданої й дурної забави парубок у трьох місцях підпалив сміття і траву. Коли вітром вогонь перекинуло далі, було вже не до пустощів і не до веселощів. Спроби впоратися з полум’ям і загасити вогнище виявилися марними, — повідомили в поліції.

Когось, можливо, потішить, що правоохоронці порушили кримінальну справу за фактом знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу. Вирішується питання про оголошення палієві підозри. Та практика показує, що всі попередні випадки умисних пустощів закінчувалися нічим. Тобто, переляком, або — у гіршому випадку — незначним сміхотворним штрафом, який не йде у жодне порівняння з масштабом збитків, завданих невинними пустощами.

Нагадаємо, 4 квітня в Чорнобильській зоні відчуження в результаті лісової пожежі вогонь охопив 20 гектарів лісу, пізніше поширився на територію майже 100 га. Рятувальники Державної служби з надзвичайних ситуацій гасили кілька осередків. Один з них — біля села Рагівка Котовського лісництва (41 квартал) на площі майже 5 га.

«... Станом на 7:00 6 квітня у Зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення продовжувалася ліквідація двох осередків пожежі, а саме: між селами Володимирівка та Жовтневе Котовського лісництва на площі майже 20 гектарів. До гасіння були залучені 124 особи та 28 одиниць техніки, з них від ДСНС 74 чоловіка особового складу та 15 одиниць техніки, в тому числі 2 літаки АН — 32П та вертоліт МІ — 8...», — йдеться у повідомленні. Додамо, що авіацією ДСНС здійснено 42 скиди води (174 тонни), з них вертольотом МІ-8 — 27 скидів, літаками АН-32П — 15 скидів.

Мабуть, символічно, що якраз напередодні цих подій — 30 березня — на офіційному сайті Президента України з’явилася петиція члена громадської організації «Мисливці. Риболови. Біозахисники» Руслана Каруна з проханням внести зміни до статті 77 (1) Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.

Ось її зміст: «Практично в усіх регіонах значно почастішали випадки спалювання сухої рослинності і насамперед стерні та решток соломи, комишу. Такі дії призводять до забруднення повітря продуктами горіння, пошкодження лісосмуг, лісів, унікальної заповідної рослинності, завдають значної шкоди якісному стану ґрунтів. Гинуть тисячі тварин і птиці. Прошу від себе та від членів громадської організації «Мисливці. Риболови. Біозахисники» посилити відповідальність ... за... самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків... шляхом підняття штрафу у розмірі не менше 50 тис грн».

Відзначимо, на момент написання цих рядків за петицію проголосувало майже 5000 співвітчизників. Щоб документ було розглянуто, його повинні підписати 25 тис. чоловік. Для збору підписів маємо ще 83 дні.

Додамо, що з подібною заявою виступили й у Львівській обласній державній адміністрації і просять уряд та депутатів Верховної Ради посилити відповідальність за спалювання сухої трави. Мінімальний штраф для паліїв пропонують збільшити в понад 200 разів: із 170—340 грн. до 42—63 тис. грн.

Як повідомили у прес-службі ЛОДА, проект закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення боротьби з самовільним випалюванням сухої рослинності та її залишків та захисту навколишнього природного середовища)» вже направили Прем’єр-міністру та парламентарям.

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький також звернувся до громадян з закликом дотримуватися не тільки карантинних вимог, а й правил пожежної безпеки: «Зараз в Україні не лише епідемія коронавірусу, а ще й епідемія безвідповідальної діяльності окремих громадян. Незважаючи на карантинні заходи та надзвичайну ситуацію в Україні, люди продовжують масово гуляти в лісі, користуватися пунктами рекреації для шашликів, спалювати траву на полях. Усе це не лише шкодить їхньому здоров’ю, а й лісу! Майже в усіх областях України щодня фіксуються десятки загорянь та пожеж... І лише завдяки старанням лісівників та рятувальників вдається не допускати масштабної катастрофи... основна причина виникнення лісових пожеж (85%) — це людський чинник. Дуже часто вони починаються через спалювання сухої трави на сільгоспугіддях та приватних подвір’ях, які межують з лісом. В атмосферу викидаються шкідливі речовини такі як чадний газ, окис азоту, канцерогенні сполуки. Особливо це шкодить людям із респіраторними захворюваннями. Від такого спалювання часто гинуть люди і тварини».

Дорого нам коштують пустощі з вогнем. Додати нічого.

Фото ГУ ДСНС України у Харківській області.