Головний лікар Надвірнянської ЦРЛ та народний депутат Зіновій Андрійович (зліва направо).

Ще 24 березня тут померла одна з перших жертв COVID-19 на Прикарпатті. Жінку працездатного віку шпиталізували 19 березня. Поховали за участі священика, лише двох членів родини, п’яти комунальників та представника міськради, що контролював дотримання протиепідемічних заходів під час поховання. Госпіталізовано у важкому стані й чоловіка померлої, в котрого також діагностували це небезпечне захворювання. Захворів один із сусідів, нині він у реанімації. Комунальники двічі дезінфікували багатоповерхівку.

У Надвірнянському районі 14 офіційно підтверджених випадків COVID-19. При райдержадміністрації створено штаб для протидії поширенню коронавірусної інфекції, оперативного реагування та матеріально-технічного забезпечення. Разом із керівництвом медзакладів впроваджують протиепідемічні заходи. Крім інфекційного, хворих із пневмонією та підозрами на небезпечну інфекцію готові приймати в терапевтичному, неврологічному та кардіологічному відділеннях ЦРЛ. Тим часом місцева влада закликає дотримуватися карантину.

«Найуразливішими до викликів нинішньої епідемії є люди літнього віку, з інвалідністю, одинокі. Ті, хто через різні обставини не має можливості самотужки придбати продукти, предмети першої необхідності та ліки. Подбайте про таких серед своїх сусідів, знайомих», — закликав в.о. міського голови Тарас Пекарський.

У Надвірнянській центральній районній лікарні відкрито благодійний рахунок для перерахування допомоги на необхідні антивірусні засоби. Що-дня надходять кошти. Їх облік та придбання необхідного — прозорі. Так само в районній дитячій лікарні, сусідніх Богородчанській та Отинійській районних, Яремчанській міській. У кожному з населених пунктів діють штаби.

Надходить допомога і з Держрезерву. Як повідомив народний депутат Зіновій Андрійович, згідно з розподілом Івано-Франківської ОДА лікарні його одномандатного виборчого округу № 87 отримали партію медичних засобів для боротьби з поширенням COVID-19. Це загалом 960 медичних респіраторів, 200 костюмів біозахисту, 84 безконтактні інфрачервоні термометри, 67 тисяч пар захисних рукавичок, 760 медичних масок, тисяча бахіл, 100 медичних шапочок та 16 дезінфекторів.

«Держава недостатньо фінансує медичні заклади. Багато перекладено на місцеві бюджети, якщо не все. Не зовсім вдала медична реформа. Лікарням важко переходити на нові рейки й без епідемії. Отож потрібна мобілізація всіх ресурсів насамперед для організації захисту медиків. Вони, як ті відчайдухи, борються за кожне життя. Треба їх оберігати. Це справжні герої, як бійці на передовій», — наголошує Зіновій Андрійович.

До слова, Зіновій Андрійович отримав негативний результат під час тестування на COVID-19. Разом з іншими народними депутатами він був 12 березня на засіданні Комітету з питань екологічної політики та природокористування. Однак відлучився для участі в робочій нараді Мінрегіону і не перестрівся з народним депутатом Сергієм Шаховим, у котрого виявили короноавірусну хворобу, бо той прибув на засідання комітету вже на-прикінці.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби Зіновія Андрійовича.