Місцеве самоврядування, крім запровадження карантинних заходів, виділяє кошти на підвищення зарплат медикам, закупівлю ліків, масок, тестів, обладнання, організує підвезення медиків на роботу, доправляє продукти для літніх людей і соціально незахищених сімей. Проте Міністерство охорони здоров’я вирішило «повісити» на них ще доплати медичним працівникам. Така ситуація спричинила занепокоєння у представників Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Одинадцять народних депутатів із різних фракцій — Андрій Клочко («Слуга народу»), Віталій Безгін («Слуга народу»), Роман Лозинський («Голос»), Альона Шкрум («Батьківщина»), Олександр Літвінов («Слуга народу»), Володимир Іванов («Слуга народу»), Дмитро Микиша («Слуга народу»), Олена Шуляк («Слуга народу»), Олександр Алексійчук («Слуга народу»), Олександр Корнієнко («Слуга народу») та Лариса Білозір (група «За майбутнє») — звернулися до Прем’єр-міністра, Міністерства охорони здоров’я та Міністерства розвитку громад та територій зі зверненням, в якому наголошують, що покладання таких фінансових навантажень на органи місцевого самоврядування, які вже позбавлені кількох джерел надходжень і можуть бути тимчасово позбавлені субвенцій, є абсолютно неприпустимим.

«Законом про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) від 17 березня 2020 року місцеві бюджети на два місяці (березень-квітень) позбавлені фінансових надходжень від земельного податку, орендної плати за земельні ділянки комунальної власності, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», — зазначають автори звернення та нагадують, що, за даними Асоціації міст України, місцеві бюджети у зв’язку із зазначеними змінами недоотримають 13 відсотків загальних щорічних доходів, а це щонайменше 6,3 мільярда гривень.

Крім того, народні депутати звернули увагу, що урядовими змінами до держбюджету, які Верховна Рада 30 березня скерувала на повторне перше читання, передбачалося позбавлення фінансування міжбюджетних трансфертів, зокрема за такими бюджетними програмами, як «Державний фонд регіонального розвитку» та «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на підтримку розвитку об’єднаних територіальних громад».

Тож представники комітету висловлюють серйозне занепокоєння повсюдним послабленням фінансової спроможності органів місцевого самоврядування з одночасним покладанням на них додаткових фінансових зобов’язань, у тому числі й тих, що гарантуються державою.

Народні депутати наголошують також, що з першого дня оголошення пандемії органи місцевого самоврядування вживають заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби в межах відповідних територіальних громад. Тому покладання на них у примусовому порядку додаткових фінансових зобов’язань не є обґрунтованим.

Парламентарії просять невідкладно вжити заходів, які «унеможливлять подальше послаблення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування з одночасним покладанням на них додаткових зобов’язань фінансового характеру».