Уже тривалий час жителі столиці не можуть нормально провітрити свої квартири. А все тому, що на вулиці постійний смог.

Раніше дуже сильні пожежі зафіксовано в Чорнобильській зоні й навіть у самому Києві. При цьому підкладають, що називається, дров до багаття і жителі прилеглих населених пунктів, коли масово спалюють торішню рослинність. Найчастіше це призводить до серйозних пожеж.

Приміром, експерти зазначають, що максимальний рівень забруднення повітря в столиці може бути з показником 50. Але нині він уже зашкалює за 100 одиниць. Практично по всьому місту ситуація критична. На Позняках рівень забруднення — 160 одиниць, а на Троєщині взагалі майже 170. На Борщагівці та на Видубичах — по 110 одиниць.

Найчистіше поки що на Лісовому масиві — 53 одиниці, але в нормальній ситуації навіть цей показник є критичним. Дуже брудне повітря й у містах-супутниках столиці. Наприклад, в Ірпені забруднення становить понад 150 одиниць.

Крім цього протягом останнього тижня в Києві зафіксовано значне перевищення гранично допустимої норми діоксиду сірки, діоксиду азоту й формальдегіду в повітрі. Навіть середньодобові показники цих елементів дуже високі. Наприклад, діоксид сірки в повітрі перевищує норму більш як удвічі. Виміри проводилися на Бессарабці, у районі станції метро «Деміївська», на проспекті Перемоги й у районі станції метро «Святошин», а також на вулиці Семена Скляренко й Олександра Довженка. При цьому синоптики поки що не обіцяють дощів, які могли б дещо нейтралізувати ситуацію із забрудненням, а рятувальники вкотре закликають громадян припинити займатися шкідництвом і наражати на небезпеку своє здоров’я й навколишніх.

Вл. інф.